utorak, 19. oktobar 2021.

Sadnja cveća u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije na Vračaru

U Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju „Dušan Dugalić” sprovedena je akcija sadnje cveća. U ovoj akciji učestvovali su predstavnici rukovodstva Gradske opštine Vračar sa učenicima, nastavnicima i direktorom Đorđem Živanovićem, kako bi promovisali značaj hortikulturne terapije za decu sa smetnjama u razvoju. Ova terapijska metoda pokazala se kao veoma delotvorna u poboljšanju zdravlja i opšteg stanja osoba s različitim stepenom i intenzitetom smetnji u razvoju i kao takva je postala redovna aktivnost u vrtićima, školama i bolnicama u mnogim zemljama Evrope. Gradska opština Vračar sprovela je ovu akciju u partnerstvu sa JKP ,,Zelenilo – Beograd” i uz podršku Stalne konferencije gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), kao deo ovogodišnjeg programa obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije. 

U oktobru svake godine se održava Evropska nedelja lokalne demokratije, koja je evropski događaj, u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Ovogodišnja tema je „Zaštita životne sredine: lokalne zajednice preduzimaju mere” koja treba da uključi građane a odnosi se na aktivnosti lokalnog nivoa na zaštiti životne sredine, borbi protiv klimatskih promena, jačanju otpornosti i radu na postizanju cilja održivog razvoja.

U cilju sprečavanja širenja virusa korona, a u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i Gradskog zavoda za javno zdravlje, akcija je realizovana uz primenu preventivnih epidemioloških mera.