petak, 22. oktobar 2021.

Još jedna sadnica retkog drveta zasađena u Pionirskom parku

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković zasadili su danas, povodom obeležavanja Dana preduzeća, stablo u Pionirskom parku. Svake godine „Zelenilo – Beograd” povodom obeležavanja rođendana daruje Beograđanima vrednu vrstu sadnica koje ne mogu ili vrlo retko mogu da se vide u Beogradu.

– Ovo je lepa tradicija da na naš dan poklonimo Beograđanima retku sadnicu. Ovog puta reč je o persijskom gvozdenom drvetu (Parrotia persica) koje se retko može videti na našim zelenim površinama. To je naš doprinos na ovaj dan, uz sve ostale radove koje svakodnevno izvodimo na zelenim površinama. Svake godine imamo priliku da prilikom sadnje sa istaknutim uspešnim ličnostima promovišemo značaj ekologije, zaštite i unapređenja zelenila u Beogradu, a posebno mi je drago što je ove godine to Nenad Bjeković, legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala – rekao je Slobodan Stanojević.

U poslednjih sedam godina uređeno je oko 400 novih, obnovljenih prostora različite namene: parkova, skverova, igrališta, pet zona, sportskih terena, teretana, saobraćajnica i razdelnih traka. „Zelenilo – Beograd” će u narednom periodu nastaviti još intenzivnije da radi na uređenju i održavanju zelenih površina u Beogradu, istakao je Stanojević.

Zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković pohvalio je rad ovog javnog preduzeća i istakao da su zelene površine u Beogradu uredne, čiste i da izgledaju prelepo, a da to primećuju i mnogi njegovi prijatelji koji dolaze iz inostranstva u posetu Beogradu.

– Velika je privilegija zasaditi danas ovo stablo u čast obeležavanja Dana „Zelenila”. Provodim mnogo vremena u prirodi i apelujem na sve da što više vremena budu napolju. Beograd ima sve uslove za to, mnogo je parkova, uređenih zelenih površina i svako može sebi da pronađe mesto za rekreaciju. Primećujem da ljudi sve više cene prirodu i da joj se vraćaju – zaključio je Bjeković.

Stablo koje je danas zasađeno u Pionirskom parku, persijsko gvozdeno drvo, jeste ornamentalno drvo sa izuzetno vrednim ekološkim i estetskim aspektima, a veoma je popularna vrsta u Evropi. Odlično je adaptirana na gradske uslove i ne zahteva posebne vidove održavanja. Otporna je na štetočine i bolesti u znatnoj meri, te nema nijedne štetočine koja se vezuje za ovu vrstu. Listopadno, nisko drvo ili visoki žbun prosečno raste do 12 metara u urbanim uslovima, dok u prirodi može dostići visinu od 25 do 30 metara. Cveta u martu, a ima izuzetno zanimljivu koru debla i grana. Jesenji aspekt promene boje listova kod parocije jedan je od najinteresantnijih i najcenjenijih među pejzažistima – boja lista varira od svetlocrvene, braonkaste, crvene, narandžaste, žute, roze pa sve do tamnoljubičaste.

Ova vrsta je novitet na javnim zelenim površinama u Beogradu. Samo se pojedinačni primerci mogu naći u privatnim vrtovima, gde se sade relativno odskoro (poslednjih pet godina). Parocija nije zahtevna u odnosu na uslove sredine i održavanja, a značajno će doprineti dekorativnosti Pionirskog parka.

Pionirski park je još kao stara dvorska bašta predstavljao mesto karakteristično po retkim biljnim vrstama. Sadnjom specijalnih vrsta drveća, Pionirski park postaje specifična oaza neobičnih vrsta biljaka iz različitih delova sveta.

U 2010. godini zaposleni u „Zelenilu”, dobitnici priznanja za svoj dugogodišnji rad, posadili su srebrni kedar i evropsku trobojnu bukvu. Godinu dana kasnije, član naše Ženske odbojkaške reprezentacije Suzana Ćebić i selektor reprezentacije Zoran Terzić zasadili su bonsai stablo japanskog javora staro 40 godina. Sadnicu drena staru 20 godina, 2012. godine zasadila je osvajačica olimpijske zlatne medalje u tekvondou na letnjim olimpijskim igrama Milica Mandić, dok je 2013. godine Emiru Bekriću, osvajaču bronzane medalje na svetskom prvenstvu u atletici, pripala čast da zasadi močvarni hrast koji se odlikuje velikom dekorativnošću. Sadnicu srebrne smrče 2014. godine zasadili su naši zlatni vaterpolisti Dušan Mandić, Sava Ranđelović i Viktor Rašović, a 2015. godine sadnicu fotinije zasadili su mladi fudbalski reprezentativci Srbije, Vukašin Jovanović, Marko Grujić, Ivan Šaponjić i Andrija Živković, osvajači Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina. Godine 2016. sadnicu božikovine (Ilex aquifolium) zasadili su srebrni olimpijci iz Rija, kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić i tekvondistkinja Tijana Bogdanović. Zbog sanacije Pionirskog parka, 2017. godine, tradicionalna sadnja povodom Dana preduzeća je bila organizovana u Tašmajdanskom parku, kada su naši zaposleni oplemenili ovaj park novim stablima. Učenici Matematičke gimnazije koji su na Matematičkoj olimpijadi osvojili medalje, 2018. godine u obnovljenom Pionirskom parku zasadili su stablo fotinije. Devedeseti rođendan „Zelenilo – Beograd” je obeležilo sadnjom 90 stabala bora u obliku broja 90 u Parku „Ušće”, a prošle godine direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić zasadila je lejlandov čempres u Pionirskom parku.