petak, 22. oktobar 2021.

Vesić: Posao za samohranu majku, stipendije za petoro dece

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ugostio je danas u Starom dvoru samohranu majku petoro dece Jelenu Dimić, koju je nedavno posetio u njenom domu u surčinskom naselju Progar. Jelena je s decom dovezena pokretnom kancelarijom Gorana Vesića, koji ih je potom počastio tradicionalnim palačinkama u šatou.

– Kada sam posetio Jelenin dom, ona nije tražila nikakvu pomoć, ali je želela da joj pomognemo da se zaposli kako bi mogla da izdržava svoju decu. Grad Beograd je pokrenuo uslugu gerontodomaćica u opštini Surčin i Jelena će od sledeće nedelje biti angažovana kao gerontodomaćica. Na taj način ona će konačno moći da zarađuje novac kako bi odgajala svoju decu. U međuvremenu ćemo uraditi sve što je moguće, odnosno što nam zakon dozvoljava kako bi se ovoj porodici pomoglo. Lično sam obezbedio da pet naših kompanija, koje će to početi da sprovode u delo od sledećeg meseca, daju stipendije za svako od Jelenine dece. To će biti dodatna pomoć Jeleni da svojoj deci može da obezbedi normalno detinjstvo. Ipak, mi vidimo da je u pitanju srećna porodica i ovo će biti samo dodatna pomoć – rekao je Vesić.

On je istakao da je slučaj Jelene Dimić, kao i drugih porodica koje se nalaze u sličnoj situaciji u našem gradu, razlog zbog kojeg je pokrenuto osnivanje Fondacije za decu i omladinu Beograda.

– Zadatak ove fondacije je da pomogne porodicama koje ne prepoznaje naš sistem socijalne zaštite. To su porodice koje ne spadaju  u socijalno ugrožene, ali im je pomoć potrebna. Uglavnom su to porodice gde imamo samohrane roditelje, najčešće majke. Njima želimo da pomognemo kako bi deca imala sve što im je potrebno, školski pribor, odeću, kvalitetnu ishranu... Tu smo i da pomognemo u prekvalifikaciji roditelja, kako bi lakše došli do posla. Time želimo da obezbedimo srećno detinjstvo svakom detetu Beograda. Zbog toga ćemo na narednoj sednici Skupštine grada, koja je na programu u ponedeljak, 25. oktobra, zvanično osnovati Fondaciju za decu i omladinu Beograda. Fondacija će pomagati porodicams poput Jelenine, obezbeđujući donacije od kompanija, ali i pojedinačne od Beograđanki i Beograđana. Na taj način će roditelji ili staratelji dece dobijati sredstva kojima će moći da obezbede deci normalno odrastanje – dodao je Vesić.

Kako je rekao, on je zadovoljan zato što je pronađen način da se pomogne ovim porodicama i naglasio da je siguran da će odziv kompanija biti jako dobar s obzirom na to da je imao prilike da razgovara sa njihovim predstavnicima i da se uveri da su mnoge spremne da pomognu.

– Ovo je bio način da obezbedimo dodatnu pomoć koja nema veze sa sistemom socijalne zaštite, a koji takođe funkcioniše jer mnoge od ovih porodica imaju određena prava u okviru sistema. Ovo je dodatna pomoć za porodice sa više dece. Ako je neko zaslužio da država i grad stanu uz njega, onda je to roditelj poput Jelene Dimić. Ovo je takođe dobar primer kako možemo iz jednog slučaja pronaći rešenje za mnoge porodice u Beogradu – zaključio je Vesić.

Jelena Dimić je zahvalila Goranu Vesiću na brzoj i efikasnoj reakciji

– Naš susret se odigrao pre tri nedelje, a ja sam pre tri dana bila na razgovoru za posao i dobila sam zaposlenje – rekla je Jelena Dimić.