sreda, 27. oktobar 2021.

Sećanje na bataljon „Garibaldi” na Trgu Nikole Pašića

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Republike Italije Karlo Lo Kašo prisustvovali su danas, kod spomen-ploče posvećene partizanskom bataljonu „Garibaldi”, na uglu Trga Nikole Pašića i Dragoslava Jovanovića, programu „Odužujemo se saveznicima – scena Italija”. Svečanosti su prisustvovali i direktor pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović kao i predstavnici Vojske Srbije.

Mladenović je ovom prilikom izjavio da se na današnji dan sećamo heroja i junaka koji su dali svoj život da bismo mi danas živelu u slobodnom Beogradu. 

–Dani slobode su jedna od najmlađih manifestacija u našem glavnom gradu ali je sigurno jedna od značajnijih jer spaja dva najvažnija datuma u novijoj istoriji našeg glavnog grada. Dan kada je oslobođen Beograd, 1. novembra 1918. godine i dan kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu 20.okrobra 1944.godina – rekao je Mladenović.

On je istakao da Grad Beograd nizom manifestacija podseća građane na velike žrtve koje su preci i saveznici postigli da bismo mi danas živeli u slobodi.

–Sećajući se na ovom mestu naših prijatelja iz Italije, zahvalni smo onima koji su kao dobrovoljci došli da se bore za našu slobodu. U Prvom svetskom ratu Italija kao saveznik Srbije doprinela je rasterećenju naših snaga i tome da se srpska vojska snažnije i duže bori i pruži otpor austrougarskoj i nemačkoj ofanzivi. Želim da zahvalim glumcima iz pozorišta Dadov jer su nas danas podsetili na požrtvovanje mladih ljudi koji su došli u Srbiju dugo putujući i svesno da će dati život da se Srbija odbrani – rekao je Mladenović.

On je istakao da je prijateljstvo između Italije i Srbije traje i trajaće zauvek.

– Mi ovakvim manifestacijama treba da podsetimo sve da moramo poštovati žrtvu koju je neko podneo da bismo mi danas bili slobodni. Pozivam sve da uživaju programu i manifestacijama koje je Grad Beograd pripremio – objasnio je Mladenović.

Ambasador Republike Italije Karlo Lo Kašo je izrazio zadovoljstvo jer se u Beogradu odaje čast palim borcima koji su se borili uz Srbe i pre nego što je Italija ušla u rat.

– Od sedam mladih italijanskih dobrovoljaca, petoro  je izgubilo život u borbama 1914. godine kod reke Drine. Oni su bili inspirisani principima slobode i nezavisnosti. Kralj Petar je 1915.godine pale vojnike odlikovao ordenom za hrabrost a danas je njihovo ime uklesano u Spomenik cerskim junacima podignut 2002. godine. Značajna i dirljiva ratna epizoda svedoči o duhu prijateljstva naših naroda – rekao je Lo Kašo i zahvalio organizatorima komemoracije i „Dana slobode”.