ponedeljak, 8. novembar 2021.

Povoljniji uslovi za lečenje sekundarnog steriliteta

Gradski odbornici usvojili su danas Odluku o izmenama i dopunama odluke o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognutom oplođenja za parove sa jednim detetom.

Kako je podsetila sekretarka za zdravstvo Vera Dražić u junu je na predlog sekretarijata Skupština grada donela odluka da se finansira drugi pokušaj biomedicinske potpomognute oplodnje za parove kod kojih je nastao sekundarni sterilitet.

To znači, dodala je, da su prvo dete dobili prirodnim putem a nakon toga nisu mogli da se ostvare drugi put kao roditelji.

–Iako smo sačekali da se završe godišnji odmori, posle javnog poziva nama se javio veliki broj građana kada je objavljena konačna lista. Oni su se javili da su bili u bolnici, lečenju sekundarnog steriliteta ili na godišnjem odmoru. S obzirom da imamo opredeljena sredstva za sledeću godinu, novim javnim pozivom ćemo ih utrošiti – objasnila je Dražić.

Ona je naglasila da na predlog parova žele da promene dve stavke.

–Povećali bismo starost žena sa 42 na 45 godina kao što smo imali prethodne godine i smanjili bismo period lečenja sa četiri na dve godine – zaključila je Dražić.