subota, 20. novembar 2021.

Radojičić: Nauka, tehnologija i digitalna ekonomija su naša budućnost

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je putem video-linka učestvovao u otvaranju Petog foruma gradonačelnika glavnih gradova država Srednje i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine. Domaćin ovogodišnjeg foruma je Grad Sarajevo, a fokus je na efikasnijoj saradnji u borbi protiv pandemije.

Gradonačelnik je naglasio važnost foruma i rada na unapređenju zajedničke saradnje, pogotovo usled svih socijalnih i političkih promena izazvanih kovid pandemijom. Beograd je bio domaćin trećeg foruma održanog u oktobru 2018. godine.

– Videli smo kako međusobna podrška i saradnja na globalnom nivou imaju pozitivan efekat u borbi protiv pandemije. Ova kriza će proći, ali bi pandemija sličnih razmera mogla ponovo da se desi u budućnosti. Zato moramo da se pripremimo kako bismo bili spremni da reagujemo i nađemo najbolje načine za ostvarenje ovih ciljeva. Beograd je rano uočio poteškoće i izazove pandemije. Srbija je među prvim zemljama Evrope otpočela vakcinaciju – rekao je Radojičić.

Cilj foruma je razvijanje ekonomske, političke i kulturološke saradnje između regiona Srednje i Istočne Evrope i Kine. Beograd je prvi evropski grad s kojim je Peking potpisao Ugovor o prijateljskoj saradnji 1980. godine i ima značajnu ulogu u razvijanju inovacija. Radojičić je istakao da je pandemija ubrzala i neizbežan proces digitalizacije, te da su građani uočili prednosti i pogodnosti korišćenja digitalnih servisa. 

– Moja vizija je da ohrabrim povezivanje inovacionih eko-sistema. Nauka, tehnologija i digitalna ekonomija su budućnost. Oni će učiniti našu saradnju i prijateljstvo još jačim – zaključio je gradonačelnik Radojičić.