sreda, 24. novembar 2021.

Održan javni čas za ulične umetnike

Javni čas za slikare, muzičare i izvođače artističkog programa za dobijanje odobrenja za nastupanje na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju na teritoriji grada Beograda održan je u Hali 4 Beogradskog sajma.

Na javnom času, po završetku konkursa, uzelo je učešće više od 200 umetnika, uz poštovanje epidemioloških mera, saopštili su danas iz Beokom servisa.

– Muzičari su predstavili raznovrsni program i izveli komade klasične i etno-muzike, bluza i džeza, kao i drugih žanrova. Na javnom času predstavili su se muzičari svih uzrasta i kategorija – pevača, gitarista, frulaša – od amatera entuzijasta do vrhunskih izvođača i profesionalnih muzičara – navodi se u saopštenju.

Predstavilo se i desetak klovnova, žonglera, artista i uličnih zabavljača kolažom raznovrsnih i zanimljivih tačaka, od akrobacija, brejkdensa, oblikovanja balona, mađioničarskih veština do predstavnika duhovno-sportske kulturne organizacije očuvanja srpske viteške baštine i tradicije „Svibor”.

Slikari su na licu mesta dobili zadatu temu, te su u različim tehnikama sačinili dela.

Sve prijavljene kandidate ocenjivala je stručna komisija, sastavljena od stručnjaka za određenu oblast programa i predstavnika medija. Na osnovu ocena dodeljivaće se lokacije, dok je najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, bilo za Knez Mihailovu ulicu, ali i druge atraktivne lokacije kao što su Kalemegdan, Skadarlija, Terazije, Savski i Zemunski kej.

Konačne ocene i raspored po lokacijama biće objavljen na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda. Nakon obajvljivanja ocena i rasporeda, ulični umetnici će moći da preuzmu dozvole za svoju delatnost, navodi se u saopštenju.