ponedeljak, 29. novembar 2021.

Donet niz odluka iz oblasti saobraćaja i javnog prevoza

Skupština Grada Beograda na današnjoj sednici donela je nekoliko odluka koje se tiču oglašavanja, postavljanja javnih bicikala, parkirališta i javnog prevoza, a predloge ovih odluka obrazlagali su gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Rafailović je precizirao da će se sprovođenje Odluke o oglašavanju na području kulturno-istorijskih celina oko Dositejevog liceja, Knez Mihailove, Topčidera, Kosančićevog venca, Skadarlije, kao i na Svetosavskom platou ubuduće poveriti opštinama na čijoj se teritoriji celine nalaze. 

– Izmena i dopuna Odluke o postavljanju javnih bicikala doneta je zbog toga što je u međuvremenu znatno unapređena tehnika i tehnologija funkcionisanja ovog sistema, te se tako ostvaruju mogućnosti fleksibilnog sistema u odnosu na promenljive saobraćajno-tehničke uslove, a sa stanovišta zahteva i potreba građana. Kad je reč o Izmeni i dopuni Odluke o javnim parkiralištima, ona se donosi na inicijativu Sekretarijata za poslove Komunalne milicije, a tiče se situacija kada počinilac nije zatečen na licu mesta, što se u velikom broju slučajeva i dešava. Vlasniku će biti upućeno rešenje da u propisanom roku dostavi tačne i potpune podatke o identitetu lica koje je upravljalo vozilom, kao i dokaz o tome. Zakon propisuje da se za nepropisno parkiranje ili zaustavljanje traži subjektivna odgovornost, odnosno odgovornost za lice koje je tokom prekršaja upravljalo vozilom – naveo je Rafailović. 

Jovica Vasiljević je naveo da se izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika donosi u skladu sa preporukom poverenika za zaštitu rodne ravnopravnosti. 

– Pruža se mogućnost interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji Beograda, da koriste uslugu javnog prevoza bez naknade, po osnovu zdravstvenog stanja ili utvrđenog invaliditeta. Isto se propisuje i za izbegla lica sa boravištem na teritoriji Beograda, budući da Grad Beograd vodi računa o svim svojim građanima – rekao je Vasiljević. 

Na sednici je doneta i Odluka o proglašenju spomenika prirode Miocenski sprud „Tašmajdan”, a Odluka o Gradskoj upravi je izmenjena.