petak, 3. decembar 2021.

Grad Beograd za društvo jednakih šansi i bez barijera

Procenjuje se da u svetu 15 odsto osoba ima određenu vrstu invaliditeta dok je u Srbiji taj procenat između osam i deset odsto, podsetila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prilikom gostovanja na TV Pink.

Gostujući povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Stanisavljevićeva je istakla da se broj osoba sa invaliditetom u Srbiji procenjuje između 700 i 800 hiljada dok u Beogradu živi oko sto hiljada sugrađana koji imaju neki oblik invaliditeta.

– Invaliditet može biti urođeni ili stečeni, a na današnji dan šaljemo poruku da smo svi jednaki i da želimo da se borimo protiv svih vrsta predrasuda ili diksriminacije kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Važno nam je da ih ljudi prihvate, da razumeju da su to osobe poput svih nas, da imaju iste potrebe kao i mi, ali da je pristup tim potrebama kod njih različit. Mi smo tu da im omogućimo jednak pristup i zato gradimo društvo jednakih šansi i Beograd bez barijera – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je podsetila da je Grad Beograd ove godine podržao 37 udruženja putem kojih  je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći.

– Mi ne obeležavamo samo današnji dan, već celu nedelju posvećujemo osobama sa invaliditetom – ukupno 15 udruženja imaće svoje aktivnosti. Najveć problem je pristupačnost i zato smo pre šest godina pokrenuli akciju „Beograd bez barijera” u okviru koje smo obezbedili 600 rampi za stambene zgrade kako bi osobe sa invaliditetom mogle da izlaze van svojih domova. Mnogo smo uradili i kada je u pitanju pristup zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim uslugama, a veliku prekretnicu smo imali uvođenjem usluge ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju pre šest godina. Na današnji dan ih ima 580, a do kraja godine biće ih 600 – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je još jednom podvukla činjenicu da smo svi jednaki i da moramo biti solidarni sa osobama sa invaliditetom.

– Poruka današnjeg i svakog drugog dana mora biti da smo spremni da rušimo barijere, bilo da su one fizičke, emotivne ili psihičke, kao i da prihvatimo da su osobe sa invaliditetom iste kao i svi drugi, ali da prema njima moramo biti solidarni. Kao sekretar za socijalnu zaštitu mogu da poručim da smo mi tu 365 dana u godini za njih i da ćemo se u Gradu Beogradu uvek boriti za prava osoba sa invaliditetom – poručila je Nataša Stanisavljević.

Predsednica udruženja „Maska” Natalija Lazić podsetila je da će večeras u 20 časova u Malom pozorištu „Duško Radović” biti održana premijera predstave o srpskim tradicijama i običajima koju igraju osobe sa smetnjama u razvoju. Ona je, pozvavši publiku da prisustvuje predstavi, istakla da ovo pozorište ima uređen prilaz za osobe sa invaliditetom, da je program urađen u Brajevom pismu i da će u celom događaju učestvovati i tumač za srpski znakovni jezik.