petak, 3. decembar 2021.

Radojičić: Beskompromisno nastavljamo da unapređujemo položaj osoba sa invaliditetom

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se svake godine širom sveta obeležava 3. decembra, izjavio da Grad Beograd ostaje čvrsto opredeljen da nastavi svoju stratešku politiku u pravcu inkluzije, zaštite prava, osnaživanja i poboljšanja kvaliteta života građana sa invaliditetom.

Ovogodišnji moto obeležavanja ovog dana glasi „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguravanje inkluzije i ravnopravnosti”, čime se težište stavlja na osnaživanje ovih građana, njihovu inkluziju u društvo, lični razvoj i pravedniji tretman u zajednici. 

– Grad Beograd je i ove godine ostvario niz projekata čiji je cilj bio osnaživanje i poboljšanje kvaliteta života građana koji pripadaju ovoj ranjivoj grupaciji. Deca su nam uvek u fokusu tako da smo dosta toga uradili u proteklom periodu da poboljšamo kvalitet života dece sa nekim oblikom invaliditeta. Navešću samo neke od projekata koje zajedno realizujemo kako sa ministarstvima tako i sa organizacijama civilnog društva. Pre svega, to je projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda i „Novak Đoković fondacije”, koji se ostvaruje uz finansijsku podršku Svetske banke. Projektom je planirano otvaranje oko 11.000 novih soba na nivou Srbije za sprovođenje različitih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz izgradnju novih objekata, adaptaciju i prenamenu postojećih objekata i njihovo opremanje koje će posebno biti prilagođeno mališanima sa invaliditetom . Planirana vrednost sredstava koji će iz projekta biti namenjeni za Grad Beograd je oko 8 miliona evra. Pored toga, u saradnji sa Unicefom, NCR-om i KSS-om ove godine smo završili prvo potpuno inkluzivno igralište za decu u Beogradu, na Adi Ciganliji – rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsetio da u ovom trenutku imamo 22 igrališta na kojima se nalaze neke od sprava koje deci sa invaliditetom omogućavaju lakšu i bezbedniju igru, a koje održava JKP „Zelenilo –Beograd”. U budućnosti Grad Beograd će nastaviti da još veći broj igrališta opremi na ovakav način. To je samo deo onoga što Grad Beograd čini u cilju realizovanja odgovorne socijalne politike i tako će biti i u budućnosti – istakao je gradonačelnik.
Radojičić je kazao da od 2014. godine Grad Beograd finansira i uslugu personalnog asistenta i dodao da je Grad svake godine izdvojio više sredstava u budžetu za finansiranje ove usluge. 

– Svestan sam da je jedan od najvećih problema u Gradu za ove osobe pristupačnost i zato smo pre šest godina pokrenuli akciju „Beograd bez barijera” u okviru koje smo obezbedili 600 rampi za stambene zgrade, kako bi osobe sa invaliditetom mogle nesmetano da izlaze van svojih domova, a znatno smo unapredili i pristup zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim ustanovama. Osim ovoga, Grad je obezbedio i povećao sredstva za pružanje usluge personalnog asistenta za 2022. To znači da će u narednom periodu biti povećan i broj korisnika ove usluge, a kojih je trenutno 81. Vrednost projekta iznosi oko 92 miliona dinara, a usluga personalne asistencije će se pružati u periodu od godinu dana, sa najmanje 80 angažovanih saradnika sa završenom osnovnom obukom za pružanje usluge personalne asistencije za najmanje 80 korisnika u trajanju od najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno. Iako su potrebe za personalnim asistentom znatno veće, trudimo se da što više smanjimo listu čekanja – naglasio je Radojičić.

Radojičić je podsetio da se procenjuje da je u Srbiji procenat svih osoba sa invaliditetom između osam i deset odsto, dakle između 700 i 800 hiljada ljudi, dok u Beogradu živi oko sto hiljada sugrađana koji imaju neki oblik invaliditeta, kao i da je Grad Beograd ove godine podržao 37 udruženja putem kojih je 30.000 osoba primilo neku vrstu pomoći.

Kako je naveo, od ove godine je i Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda u oblasti društvene brige za zdravlje stanovništva realizovao različite programe koji pružaju podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, a ukupno je izdvojeno 30 miliona dinara za realizaciju ovih programa. 

– Povodom ovog dana prilika je da ukažemo na to šta je Grad Beograd uradio kako bi unapredio položaj ovih osoba. Sve ovo ukazuje na to da Grad Beograd beskompromisno nastavlja da pomaže svojim najugroženijim građanima kojima je pomoć najpotrebnija. Oni su ravnopravni članovi društva, na koje Grad misli svakog dana u godini, a ne samo danas – zaključio je gradonačelnik Radojičić.