ponedeljak, 6. decembar 2021.

Vesić uručio zahvalnice povodom Međunarodnog dana volontera

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uručio je danas u Starom dvoru poklone i zahvalnice profesorima, volonterima i predstavnicima kompanija povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera. Događaju je prisustvovao i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je skoro dve godine prošlo otkad nas je zadesila pandemija virusa kovid-19 i da je ona pokazala koja su društva organizovana, a koja nisu.

– Na početku je bilo teško da se organizujemo, jer smo se suočavali sa nečim o čemu ništa nismo znali ni mi, ni lekari, ni naučnici. Nismo znali kako da se branimo i u tim prvim danima bila je važna i presudna pomoć kompanija koje su nam obezbedile maske, opremu i sve ono što tada nismo imali. Danas imamo opremu i mnogo je lakše, ali u tim prvim trenucima maske su bile vredne zlata jer ih je zaista bilo teško naći – rekao je Vesić. 

On je naglasio da je Beograd uspeo da se organizuje bolje od drugih i tako pokazao da može da bude solidaran i da vodi računa o drugima.

– Ako postoji neka dobit iz nesreće, a uvek iz svake situacije u životu ima neke dobiti, to je što smo kao društvo vratili solidarnost, što smo vodili računa jedni o drugima. Nadam se da, kada sve ovo prođe, solidarnost nećemo izgubiti, jer je ona odlika jednog ljudskog društva. Srećan sam danas kada nas ima ovoliko – ne samo predstavnika kompanija nego i studenta i učenika, koji su sve vreme radili kao volonteri za naš grad, narod i zemlju. To što ste vaš sat i dan utrošili na rad u punktovima, nešto je što u životu nećete zaboraviti. Ovo pokazuje da ste odgovorni prema svom društvu, da ste svesni i da možete doprineti da društvo postane bolje – kazao je Vesić.

Kako je rekao, iz tog razloga je odlučeno da kao vaš grad zahvalimo svakom od vas, jer ste pokazali da želite da učestvujete u društveno odgovornim akcijama. 

– Nadam se da će tako biti i ubuduće i šta god da se desi, da ćemo imati solidarnosti i pomagati jedni drugima. To što su se mladi odlučili da u ovo vreme, kada se, nažalost, društvene vrednosti ne promovišu mnogo, učestvuju u radu punktova i pomažu ljudima, govori o tome da su oni dobri ljude. Znam da niste radili zbog zahvalnica i poklona i zato smo želeli da vam pokažemo da mi kao grad vodimo računa o tome. U našem društvu smo izgubili obavezu da zahvalimo kada neko nešto dobro uradi. Vi ste uradili sjajnu stvar i zato želim da vam zahvalim u ime Grada Beograda i svih Beograđana. Iako još nismo pobedili pandemiju, nadam se da ćemo uskoro izaći na kraj s njom – objasnio je Vesić.

Kada je u pitanju vakcinacija trećom dozom, dodao je i to da će danas trećina Beograđana biti zaštićena. 

– To je više od 33,33 odsto, odnosno više od 460 hiljada ljudi. Kada je u pitanju prva doza, imaćemo 62,5 odsto vakcinisanog stanovništva, što je skoro 865 hiljada ljudi, dok će drugom dozom biti vakcinisano 61 odsto građana. Srećan sam i zahvalan Beograđankama i Beograđanima, jer su pokazali da su najodgovorniji u Srbiji, s obzirom na to da imamo najviše vakcinisanih. Zato smo veliki broj ljudi spasili i zaštitili živote. Ali, da bismo dobili ovu bitku do kraja, potrebno je da se svi vakcinišemo. Iz tog razloga mladi treba da razgovaraju sa svojim vršnjacima i da ih ubede da se vakcinišu, jer je to jedini način da se sačuvaju ljudski životi – rekao je Vesić. 

On je naglasio da imunizacija ne znači da ne možemo dobiti virus, već da nam ona pomaže da ne završimo na respiratoru i da najveći broj slučajeva ne završi smrtnim ishodom. 

– Nažalost, svako od nas u svojoj porodici i bližem okruženju ima nekoga koga je u ove dve godine izgubio. To je nešto što nas podseća da virus nije šala, da je prisutan i da moramo da budemo odgovorni prema sebi, porodici, prijateljima i društvu. Ova svečanost je upriličena samo da vama kažemo hvala, da kažemo da se vaš rad nije zaboravio i da ste vi primer našem društvu – zaključio je Vesić.