četvrtak, 13. januar 2022.

Gradonačelnik Radojičić uz srpsko kolo i UC „Talija” čestitao Novu godinu po julijanskom kalendaru

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je danas građanima Novu godinu koja se proslavlja po julijanskom kalendaru. Tim povodom gosti gradonačelnika u Starom dvoru bili su članovi Umetničkog centra „Talija”, koji su spletom srpskih narodnih igara ulepšali ovaj događaj.

Radojičić je tom prilikom podsetio da su se do 1914. godine na Starom dvoru, koji je bio rezidencija dinastija Obrenović i Karađorđević, održavali balovi i slavila Srpska Nova godina.

– Danas zahvaljujem mladim ljudima koji igraju za Umetnički centar „Talija” što su nam pomogli da evociramo atmosferu tih godina na Starom dvoru. Naše tradicionalne igre su izuzetno lepe. Kad god imamo goste iz inostranstva, oni sa uživanjem gledaju ove mlade ljude kako predstavljaju tradiciju naše zemlje. Grad Beograd i Srbija, bez obzira na izazove koje smo kroz vekove imali, na ovaj način čuvaju tradiciju. Srećni smo što imamo ovakve mlade ljude koji su uspešni đaci, obrazovani mladi ljudi, ali i čuvari tradicije našeg naroda, pronoseći je širom sveta, spajajući mladost, savremenost, modernost i bogato kulturno i tradicionalno nasleđe – rekao je Radojičić, naglasivši da je naša obaveza da i u budućnosti nastavimo da čuvamo svoju tradiciju i kulturu.

Gradonačelnik je tom prilikom svim Beograđanima i građanima Srbije koji slave čestitao Novu godinu po julijanskom kalendaru.

– Želim vam srećnu srpsku, pravoslavnu, novu 2022. godinu. Želim vam puno sreće, radosti, blagostanja i mira i da na tradicionalni način, uz čuvanje pravoslavnih i hrišćanskih vrednosti, proslavite ovaj praznik i da vam cela ova godina bude srećna i uspešna – kazao je gradonačelnik Radojičić.