ponedeljak, 24. januar 2022.

Radojičić: Linijski park i nova autobuska linija EKO 2 doprinose boljoj mobilnosti i ekološkoj slici grada

Danas je počela izgradnja prve celine Linijskog parka, čija će ukupna dužina biti 4,6 kilometara, i prostiraće se od Beton hale do Pančevačkog mosta, kazao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za TV Prva.

– Radovi su podeljeni u deset zona. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” danas su započeli radove na prvoj zoni u dužini od 500 metara. Ovim radovima na prvoj celini biće obuhvaćena površina od preko 12.700 kvadratnih metara. Tu će se nalaziti biciklistička staza, staza za šetanje sa pratećim mobilijarom i drugim sadržajima. Važno mi je da ovaj projekat realizujemo do kraja jer ćemo tako nastaviti da spuštamo grad na reke, što je prednost koju Beograd nije iskoristio prethodnih decenija. Sada će i ovaj deo grada na obalama reke postati jedan od najlepših delova Beograda – rekao je Radojičić, podsetivši da je vrednost radova na prvoj celini 134 miliona i 700 hiljada dinara.

Gradonačelnik je istakao da će radovi na izgradnji prve celine Linijskog parka, koja će se prostirati od Beton hale do Bastiona Setog Jakova, trajati 90 dana, a uporedo se planiraju radovi na drugoj celini, koja će se prostirati od Bastiona Svetog Jakova do Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”.

Govoreći o drugim ekološkim gradskim projektima, gradonačelnik Radojičić je podsetio da je danas počela sa radom nova autobuska linija „EKO 2”.

– Linija saobraća od terminusa „Beograd na vodi” do terminusa „SC Milan Gale Muškatirović”. Reč je o liniji sa osam autobusa na električni pogon, sa vremenskim obrtom od 80 minuta i intervalom nailaska od deset minuta. Podsetiću da uveliko već radi prva linija sa vozilima tipa elektrobus, na potezu od Vukovog spomenika do Belvila. Polasci će biti redovni i važno je da je to još jedan značajan doprinos ekološkoj mobilnosti Beograda. Oba projekta, Linijski park i EKO linija 2, daju doprinos onakvom Beogradu kakvog sam želeo od početka svog mandata i radujem se što se Beograd razvija u tom pravcu – zaključio je gradonačelnik Radojičić.