četvrtak, 27. januar 2022.

Uručene nagrade „Blagodarja UKS” za 2021. godinu

Nagrade „Blagodarja UKS” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2021. godini, uručene su danas u prostorijama ove institucije, u okviru Svetosavske svečanosti.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl je po primanju „Blagodarja“ izjavio da su nagrade stvar trenutka i kada se o njima odlučuje i kada se one dobijaju te da pored trenutka zadovoljstva i radosti dolazi i određena obaveza.

–Mene ova nagrada obavezuje na jednom privatnom planu. Napisao sam dosta tekstova, televizijsku i filmsku kritiku, recenzije, intervjue, kao i knjigu o istoriji Festa. Ova nagrada mi je jako draga i posle dobijanja nje, moram da napišem nešto da bih se kvalifikovao za nju, već i za članstvo u Udruženju književnika Srbije –rekao je Karl.

On je istakao da se Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu maksimalno trude da podrže sve redovne godišnje aktivnosti UKS i pomognu koliko god mogu.

–Pisana reč je danas mnogo potrebnija nego što je bila pre 10 ili 20 godina. Ljudi su sada okrenuti telefonima i nemaju vremena da čitaju. Kada i kupuju časopise, previše gledaju slike. Naročito mlađe generacije moraju obratiti pažnju na pisanu reč, jer se na njoj ličnost i formira – ističe Karl.

On je dodaao da s te strane, sve što UKS radi, ima jako veliku važnost za naciju na duže staze.

–Ono što mi možemo uraditi da pomognemo da ono što UKS radi dopre do što većeg broja ljudi, naročito mladih, nastavićemo da radim – rekao je Karl.

Pored Karla, ovo priznanje dobio je i rukovodilac Sektora za unutrašnju kontrolu Komunalne milicije Ranko Šekularac, koji je istakao da „Blagodarje“ za ovu instituciju predstavlja jedan dodatni podstrek da se još više trude i budu od pomoći Srbiji.

Ovo priznanje dobili su i Pravoslavna akademija nauka, umetnosti, veština i inovacija Srbije, koja „finansijski i na druge načine pomaže radu UKS“, a kako je naveo književnik Vidak M. Maslovarić, ove dve institucije potpisale su i ugovor o trajnoj saradnji.

Novinar Dimitrije Bukvić dobio je „Blagodarje“ za „redovnu afirmaciju aktivnosti oko projekta „Beogradski čitač“, čiji je pokrovitelj UKS, a vajar Dragoljub Dimitrijević za višegodišnji rad na istom projektu, zahvaljujući kojem se logo UKS nalazi kod dve skulpture u Srbiji, jedne na Floridi i uskoro jedne u Istočnom Sarajevu.

Direktorka osnovne škole „Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima Vesna Jevđenijević dobila je ovo priznanje za ostvarivanje najvećeg dela programa Mrčajevačkih pesničkih susreta, koji su sastavni deo aktivnosti UKS i Međunarodnih susreta pisaca.

Među ostalim dobitnicima bili su i urednik „Književnih novina“ Milan Lukić, književnik i politikolog Aleksandar Ćuković, književnik Vladimir Blagojević, Stanislav Kojić, Milena Simenunović, Kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, novinar i kritičar Miroslav Dimitrijević, iguman manastira Velika Remeta Stefan i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Skup je blagoslovio sveštenik i član Udruženja književnika Srbije dr. Ugrin Popović i rekao da se još u delatnosti Svetog Save vidi simbioza kulture i kulta.