petak, 25. februar 2022.

Otvorena izložba slika Nedeljka Gvozdenovića u Kući legata

Član Gradskog veća Fadilj Eminović otvorio je u galeriji Kuće legata izložbu umetničkih dela akademskog slikara Nedeljka Gvozdenovića povodom 120 godina od njegovog rođenja.

– Zadovoljstvo mi je što sam u ime Grada Beograda danas ovde i što imam priliku da otvorim izložbu slikara Nedeljka Gvozdenovića, našeg istaknutog umetnika, ali i velikog dobrotvora i darodavca. Naime, iako je Nedeljko Gvozdenović rođen u Mostaru, veliki deo svog života proveo je upravo u našoj prestonici. On je 1980. godine veliki deo svoje zaostavštine, zbirku od blizu 570 izabranih umetničkih dela, nesebično poklonio upravo Beogradu. Ti radovi su sada izloženi u Kući legata i dostupni su Beograđanima, ali i svim posetiocima Beograda i ljubiteljima umetnosti – istakao je Eminović.

Eminović je dodao da poklon – legat čini 45 slika u tehnici ulje na platnu i kartonu i još 517 radova na papiru u raznim tehnikama. Opus ovog umetnika, koji je pripadao pravcu intimizma, sadrži oko 1.800 radova, što predstavlja jedan od raznovrsnijih i obimnijih autorskih opusa srpskog slikarstva druge polovine 20. veka. Radove je zaveštao i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, čiji je redovni član od 1970. godine, zatim Fakultetu likovnih umetnosti na kojem je predavao, kao i rodnom Mostaru.

Gostima, partnerima, posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratili su se i direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud, kao i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Dela ovog istaknutog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine.