sreda, 27. april 2022.

Vesić: Počelo uklanjanje „divlje” deponije u Batajnici, Grad traži strože kazne

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas lokaciju „divlje” deponije u Batajnici koju su ekipe „Gradske čistoće” počele da uklanjaju. Iako su pre nekoliko godina u nastavku Širokog puta u ovom zemunskom naselju postavljene betonske barijere i tabla sa znakom da je strogo zabranjeno odlaganje šuta i drugog otpada, nesavesni građani tablu su oštetili, a barijere razbili i uklonili. Zbog takvog ponašanja, ocenio je Vesić, ovo je jedna od najvećih nelegalnih deponija u Zemunu. 

– Ovo je najbolji dokaz kako sami sebi uništavamo životnu sredinu i ružimo Beograd. Nastavićemo da čistimo „divlje” deponije, ali to nema smisla ako ne promenimo zakonske propise i ovakvo neodgovorno ponašanje. Grad Beograd će inicirati izmenu zakonskih propisa, kao što je i ranije činio, a ovog puta cilj će biti da se obavezno kažnjavaju prekršioci mnogo oštrijim kaznama, uz mogućnost oduzimanja kamiona – istakao je Vesić.

Vesić je najavio da će se na ovoj lokaciji postaviti kamere, te da je u planu da se otvori „reciklažno dvorište” kako bi se otpad po propisima sortirao, odlagao i tretirao. Zamenik gradonačelnika je još jednom uputio molbu sugrađanima da ne odlažu otpad na mesta gde to nije dozvoljeno jer tako „čuvamo naš grad”.

Direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić precizirao je da je ovo preduzeće u saradnji s Gradom Beogradom od početka godine uklonilo više od 20 ovakvih deponija, te da ova konkretno ima više od dve i po hiljade kubnih metara otpada. 

– Posao će trajati petnaestak dana. Ovde nas očekuje izgradnja reciklažnog centra, kako bi se otpad odvajao i potom prerađivao. U Zemunu danas počinjemo čišćenje još jedne „divlje” deponije – najavio je Popadić, podsećajući sve da imamo jednu planetu koju moramo da čuvamo, polazeći od svog mesta, svog grada. 

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević naveo je da se ova deponija pravi više decenija jer neodgovorni građani iz ove i susednih opština tu odlažu svakojak otpad i šut. 

– U narednom periodu s gradskim strukturama pokušaćemo da rešimo problem još jedne deponije, koja se nalazi kod „Batajničke petlje”, kako bi se i ta lokacija, na kojoj zasigurno ima desetak hiljada kubika otpada, kultivisala i sredila. Istovremeno, Opština Zemun u poslednjih godinu dana intenzivno uklanja manje deponije – kazao je Kovačević i pozvao građane da prijave problem.

„Prijavi problem” – naziv je akcije u kojoj građani aktivno učestvuju, komunicirajući sa gradskim i opštinskim nadležnim organima, pozivajući ih i ukazujući na ono što je nužno da se uradi u njihovim naseljima. Važnu ulogu koordinatora u tome ima Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima čiji je sekretar Darko Glavaš prisustvovao današnjem događaju.