četvrtak, 12. maj 2022.

Predstavljena monografija povodom šest decenija rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas promociji monografije objavljene povodom šest decenija rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Vesić je tom prilikom ukazao na veliku tradiciju Zavoda, te da se uspešnost njegovog rada vidi iz svega što je urađeno u našem gradu.

– Srećan sam što je grad u poslednjih nekoliko godina obezbedio finansijska sredstva i što smo zajedno radili mnogo lepih stvari, kao što su fasada ove zgrade, stepenište u Jelisavete Načić, restauracija Pobednika i mnogi drugi objekti i spomenici značajni za grad. Takođe, srećan sam što smo bili u prilici da pokažemo da grad može da stane iza svog zavoda i da sve te projekte uradi. Čeka nas još dosta projekata, dogovoreno je da se u zgradu Stare pošte u Savskoj preseli jedno beogradsko pozorište, radiće se Muzej grada Beograda, a ne treba zaboraviti i da je Zavod učestvovao u restauraciji dva muzeja: Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti. Zavod radi kompletan projekat na rekonstrukciji Komande ratnog vazduhoplovstva, koji finansira država, jer je sramota da ta zgrada još od bombardovanja nije rekonstruisana. Uz pomoć države i grada moći ćete da uradite još dosta projekata i veoma je važno da se u narednom periodu nastavi s tim – istakao je Vesić. 

Vesić je istakao da Beograd danas ima 18 proglašenih kulturno-istorijskih celina, a od toga u poslednjih nekoliko godina proglašeno je devet. On je zahvalio Zavodu na poslu koji obavlja i poručio da je teško sačuvati ono što je vredno, ali čuvajući spomenike kulture grad činimo lepšim.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, istakla je da je cilj monografije sublimacija rada Zavoda od osnivanja do danas. 

– Takođe nam je bilo bitno da predstavimo ljude koji su proveli ceo svoj životni vek u ovoj kući i na neki način kompletno obeležili kulturno nasleđe grada Beograda. Paralelno sa monografijom snimili smo film koji je, takođe, svedok vremena i rada naše institucije – ukazala je Vučkovićeva. 

Ona je precizirala da monografija ima tri poglavlja. 

– Prvi deo se odnosi na opšti prikaz početka rada službe zaštite, kako smo počeli 1960. godine i kako smo se razvijali do današnjeg dana. Drugi deo se odnosi na sve projekte koje smo radili tokom ovih šest decenija i svaka decenija predstavlja jedno poglavlje. Treći deo se odnosi na ljude i sećanja, sa spiskom svih zaposlenih koji su radili u ovoj kući – navela je Vučkovićeva i dodala da monografija ima više od 400 fotografija.  

 Zaključila je da monografija treba da bude osnov za nove generacije i godišnjice. 

– Ona je mali zapis u vremenu. Ogledalo delovanja Zavoda tokom proteklih šest decenija. Dragoceno jezgro i dobar istorijski izvor za one koji hoće da istražuju. Posvećena je svima koji su radili u Zavodu, onima koji nisu više među nama, kao i generacijama koje dolaze da dalje čuvaju nasleđe Beograda – ukazala je direktorka Zavoda. 

Prisutnima su se obratili istoričarka umetnosti Vera Pavlović Lončarski i arhitekta Zoran Jakovljević.