utorak, 17. maj 2022.

Promocija monografije „Beogradska tvrđava od vojnog utvrđenja do spomenika kulture”

U sklopu obeležavanja Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u četvrtak, 19. maja u 14 časova, u sali Zavoda biće organizovana promocija monografije „Beogradska tvrđava od vojnog utvrđenja do spomenika kulture” autorke arhitekte dr Marine Nešković, konzervatora savetnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Uz Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda suizdavač monografije je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Beogradska tvrđava, kao jedno od najznačajnijih kulturnih dobara na području grada Beograda, zaštićena je među prvim spomenicima posle Drugog svetskog rata. Od tada se na Tvrđavi sprovode sistematska istraživanja i izvode konzervatorsko-restauratorski radovi, zahvaljujući kojima je danas u velikoj meri istražen i prezentovan spomenički kompleks. Monografija predstavlja rezultat naučnih istraživanja objedinjenih u doktorskoj disertaciji odbranjenoj na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2015. godine. Na osnovu istorijskog i urbanog razvoja Beograda s jedne i savremenih načela zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa s druge strane, Beogradska tvrđava se tretira kao specifično istorijsko jezgro grada. Sa ciljem da se ispitaju nove mogućnosti revitalizacije, posebno u okviru kontaktnih gradskih zona i prostora priobalja, posebna pažnja se posvećuje redefinisanju značenja i revalorizaciji Tvrđave. Vrednosnu ocenu rada dali su dr Vesna Bikić, dr Nađa Kurtović Folić, dr Mirjana Roter Blagojević.

Na promociji će govoriti arhitekta prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, arhitekta dr Marina Pavlović, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i autorka dr Marina Nešković. Moderator razgovora je istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.