sreda, 18. maj 2022.

Održana završna radionica edukativnog ciklusa „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje”

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Osnovnoj školi „Dragan Lukić” u naselju Bežanijska kosa završnoj radionici edukativnog ciklusa „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje”. Ove radionice, koje obrađuju temu zaštite životne sredine, realizuje kompanija NIS u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha”.

Mladenović je istakao značaj ovakve akcije jer podstiče svest o očuvanju životne sredine kod dece. Zahvalio je kompaniji NIS kao društveno odgovornoj kompaniji koja brine o zaštiti životne sredine.

– Ovo je veoma lep povod da zajedno sa kompanijom NIS obiđemo jednu od beogradskih osnovnih škola. Grad Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa kompanijom NIS. Više od 77 različitih projekata uradili smo zajedno od 2010. godine putem programa „Zajednici zajedno”, a vrednost tih projekata je 286 miliona dinara. Danas smo u školi „Dragan Lukić” imali mogućnost da vidimo koliko je značajno da se ulaže u obrazovanje, koliko to deci zaista znači, posebno u okolnostima koje smo imali u poslednje dve godine, a vezano za pandemiju kovida-19 i prelazak na onlajn nastavu – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

On je naglasio da je cilj ovakve ekološke akcije sakupljanja čepova da u saradnji sa nevladinim organizacijama kod dece stvori svest o očuvanju prirode i drugačijem načinu života.

– To znači da budu odgovorni prema sredini u kojoj žive, a ta odgovornost je nešto što moramo da negujemo. Ako to usadimo u svest mladih imamo šanse da živimo u zdravoj sredini u budućnosti. To neće biti lako, ali zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama, nevladinim organizacijama, ustanovama i institucijama možemo da stvorimo ambijent da se svest dece razvija na pravi način da čuvaju svoju okolinu – poručio je Mladenović.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS, rekao je da je NIS društveno odgovorna kompanija koja je prepoznala značaj ulaganja u ekologiju.

– Shvatili smo smisao ulaganja u ekologiju i u tom cilju sprovodimo razne aktivnosti, od kojih je jedna rad sa decom. Od tih aktivnosti nismo odustali ni u vreme pandemije, a u trenutku kada se sve vraća u normalu pojačaćemo te aktivnosti. Do sada smo u ekološke projekte uložili više od 120 miliona evra, a u prošloj godini smo zajedno sa Gradom uložili u razne projekte preko 18 miliona dinara – rekao je Smirnov i dodao da je veliko zadovoljstvo učestvovati u takvim akcijama.

Olja Ćorović, direktorka Osnovne škole „Dragan Lukić”, zahvalila je kompaniji NIS što su omogućili deci ove škole da steknu nova saznanja iz oblasti ekologije.

– Ovo nije prvi put da naša škola sarađuje sa kompanijom NIS. Naša škola je dobitnik nagrade „Zajednici zajedno” od koje smo dva informatička kabineta opremili pametnim tablama i sa 60 tableta – rekla je Ćorovićeva.

Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha”, istakla je da ovo udruženje već godinama sarađuje sa kompanijom NIS na raznim aktivnostima, a sve u cilju da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom i edukuju deca da šire solidarnost prema životnoj sredini.