nedelja, 22. maj 2022.

Radojičić: Beograd uči od Pariza kako smanjiti zagađenost vazduha

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić se sastao sa gradonačelnicom Pariza An Idalgo na prijemu organizovanom u okviru samita „ChangeNOW 2022” za manji broj zvanica.

– Susret i razgovor s gradonačelnicom Pariza An Idalgo su na mene ostavili zaista snažan utisak. Teme samita, koji nas je okupio u Parizu, su ekološke i klimatske promene, ali pored ovih, gradonačelnica i ja smo se dotakli još nekih konkretnijih tema. Primera radi, od nje sam saznao detalje kako će Pariz preduzeti korake u cilju smanjenja zagađenja vazduha, i to tako što više neće biti dozvoljena vožnja svim automobilima u najužem gradskom jezgru, a prioritet će imati ekološki prihvatljivi automobili. Ovakvi dobri primeri iz oblasti unapređenja kvaliteta vazduha i urbane mobilnosti svakako su nešto u čemu Beograd može da se ugleda na Pariz – rekao je gradonačelnik Beograda.

Napomenuo je da je An Idalgo gradonačelnica Pariza od 2014. godine, što dovoljno govori o njenom ogromnom iskustvu u vođenju francuske prestonice koja ima oko 11 miliona stanovnika i koja je, dodatno, najposećenija svetska turistička destinacija.

– Gospođa Idalgo je govorila o turističkim dostignućima Pariza, koja bi svakako mogla naći svoju primenu i u Beogradu. Kao grad koji na izvanredan način koristi svoje turističke potencijale, Pariz nam može biti uzor u mnogo čemu, pa smo razgovarali i o toj veoma važnoj temi. Naravno, Beograd od Pariza može mnogo toga da nauči i svakako ćemo nastojati da dobra iskustva i prakse, s kojima smo se ovde upoznali, prenesemo i u naš grad – zaključio je gradonačelnik Radojičić.