utorak, 24. maj 2022.

Saopštenje Sekretarijata za javni prevoz u vezi sa SP „Lasta”: Vesić se veoma posvećeno bavi interesima građana Beograda

Sekretarijat za javni prevoz saopštio je, povodom obraćanja zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u vezi sa SP „Lasta”, kao i objava pojedinih medija i napada na njega, da se Vesić veoma posvećeno bavi interesima građana Beograda, kao i stalnim unapređenjem sistema javnog prevoza, povećanjem kvaliteta usluga u gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Kako se navodi, Sekretarijat za javni prevoz svakodnevno prati sve gradske, prigradske i lokalne linije javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda (preko 520 linija, od čega 175 gradskih, 107 prigradskih, 215 lokalnih i dr). Gradskim prevozom se upravlja iz operativnog kontrolnog centra Sekretarijata koji radi 24 sata nedeljno, dok prigradskim i lokalnim prevozom upravlja prevoznik, a Sekretarijat prati realizaciju prevoza i interveniše kada uoči neodržavanje polazaka ili po prijavi putnika. 

Od septembra 2019. godine do danas, linija 493 (Mladenovac–Beograd) je „pojačana” sa 26 novih polazaka. Navedena linija trenutno ima 204 polaska radnim danom. Ovi polasci su dodati na opravdan zahtev građana Mladenovca. 

Broj polazaka na linije 493 se ne redukuje tokom primene letnjeg reda vožnje kao što se redukuju sve ostale linije javnog prevoza putnika, a takođe, za vreme praznika na ovoj liniji se primenjuje red vožnje za radni dan, za razliku od svih ostalih linija na kojima se primenjuje nedeljni red vožnje.

Međutim, zbog velikog broja prijava putnika u poslednje vreme koji iz Mladenovca koriste ovu liniju, za neodržavanje polazaka od početka maja, a posebno 16. i 17. maja od strane prevoznika „Lasta”, Sekretarijat je kroz sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu obavio proveru polazaka na liniji 493, kao i na ostalim prigradskim i lokalnim linijama za koje su pristigle prijave putnika.
Uvidom u sistem ustanovljeno je da SP „Lasta” nije ostvarila na prigradskim i lokalnim linijama 66 polazaka u smeru „A” i 63 polaska u smeru „B” dana 16. maja 2022. godine, kao i 78 polazaka u smeru „A” i 56 polazaka u smeru „B” dana 17. maja 2022. godine. 

Tabela sa detaljnim pregledom neodržanih polazaka SP „Lasta” a. d. Beograd dana 16. i 17. maja na linijama prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda dostavljena je prevozničkom preduzeću na uvid. 

Zbog toga je Sekretarijat za javni prevoz od SP „Lasta” tražio da se u što kraćem roku izjasni pisanim putem o razlozima neostvarenja polazaka na linijama.

Na zahtev Sekretarijata za javni prevoz, kompanija „Kentkart” je 24. maja izvršila dodatnu proveru podataka o neodržanim polascima SP „Lasta”. Uvidom je utvrđeno da je SP „Lasta” a. d. 16. maja prijavilo da u šest vozila nije ispravan vozački kompjuter, od čega su četiri neosnovane prijave i za ta vozila su uredno evidentirani poluobrti u okviru sistema. Na dva uređaja je otklonjen kvar istog dana nakon prijave (zamenjen je osigurač).

Takođe, 17. maja postoji 14 prijava kvarova na vozačkim kompjuterima, od čega 13 neosnovanih jer su na njima uredno evidentirani poluobrti u okviru sistema.

Zaključak kompanije „Kentkart” je da u svakom slučaju, broj kvarova vozila koja nisu mogla da se evidentiraju u okviru sistema nikako nije mogao da utiče na pomenuti broj neostvarenih poluobrta 16. i 17. maja 2022. godine, navodi se u saopštenju.