sreda, 1. jun 2022.

Biblioteka Filološke gimnazije zasijala novim sjajem

Investicijom vrednom oko četiri miliona dinara, koje je opredelio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, sprečeno je propadanje fonda školske biblioteke Filološke gimnazije, a đaci i nastavnici su dobili prostor za čitanje i učenje i nove mogućnosti za rad, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Fond biblioteke je bio ugrožen zbog neadekvatnog prostora za čuvanje knjiga. Oko tri miliona dinara uloženo je u sanaciju dotrajalog prostora biblioteke, zamenu korodiranog izloga i oštećenog nameštaja, a preostalih milion dinara za opremu. Obezbeđeni su novi računari, kao i platno za projekcije filmova i projektor – rekao je Gak i dodao da je ovo sada prostor kakav zaslužuju učenici Filološke gimnazije.

Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez Iljukić objasnila je da je napravljen prostor za kretanje i rad unutar čitaonice.

– Sada postoji radni deo za učenike gde mogu da sede i koriste laptop i pretražuju ono što ih zanima, kao i deo čitaonice gde mogu da rade i uče – rekla je Dragana Ćećez Iljukić.

Kako je istakla, školska biblioteka ima oko 25.000 knjiga.

Filološka gimnazija ima 645 učenika, u redovnoj nastavi se izučava devet jezika: engleski, nemački, francuski, ruski, norveški, italijanski, španski, kineski i japanski, kao i dva klasična – starogrčki i latinski. Fakultativno učenici Filološke gimnazije kao treći jezik mogu da uče finski, korejski, češki i turski jezik. U okviru škole postoji odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, gde pored praktičnih veština učenici stiču primenjiva znanja o zanimanjima u pozorištu, filmu, u kreativnoj industriji i gejmingu.

Za ukupno 188 slobodnih mesta u Filološkoj gimnaziji ove godine se prijavilo duplo više kandidata.