četvrtak, 9. jun 2022.

Vesić razgovarao sa građanima na rečnom ratnom brodu „Sava”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je jutros monitor „Sava”, rečni ratni brod koji je deo Muzeja grada Beograda, gde je putem video-poziva  razgovarao sa građanima o rzavoju grada.

On je podsetio da su pre nekoliko godina Grad Beograd i Vojska Srbije uredili ovaj monitor i stavili ga građanima na raspolaganje.

– Ovaj brod je sagrađen 1904. godine u Budimpešti i služio je za potrebe Austrougarske mornarice do 1918. godine. Učestvovao je i u napadu na Beograd, te su sa njega ispaljeni prvi hici u napadu Austrougarske na Beograd 1914. godine. Već 1920. godine ušao je u sastav mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojoj je bio sve do 1941. godine. Tada su ga otele ustaše i služio je ustaškoj vojsci do 1944. godine, kada je postao deo Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Narodne armije. Deo Ratne mornarice je bio do 1959. godine, kada je napušten, nasukan i ostavljen da propada decenijama – objasnio je Vesić.

Vesić je naglasio da je monitor „Sava” 2005. godine proglašen za spomenik kulture.

– Brod se sada nalazi na preuređenom Savskom keju, blizu Beton hale i pored pristaništa. Pozivam sve da posete ovaj brod i da vide kako vodimo računa o istoriji Beograda i Srbije. Važno je da imamo različite mogućnosti da deca nauče nešto o našoj istoriji. Mnogo je lepo da se poseti ovaj brod sa decom gde vas čekaju i stručni vodiči koji će vam predočiti istoriju broda. Na ovom brodu se prelama poslednjih sto godina istorije Srbije. Tako mi čuvamo Srbiju i Beograd i sećanje na ono što se dešavalo u našem gradu – zaključio je Vesić.