utorak, 13. septembar 2022.

Vesna Vidović otvorila ovogodišnje „Dane evropske baštine”

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović otvorila je danas izložbu u Botaničkoj bašti povodom 130 godina postojanja velike staklene bašte, koju su priredili Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac”. Istovremeno je otvorena i tradicionalna manifestacija „Dani evropske baštine”, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Održivo nasleđe”.

Vesna Vidović podsetila je ovom prilikom da se „Dani evropske baštine” u Beogradu održavaju u kontinuitetu od 2002. godine.

– „Dani evropske baštine” su deo manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posetioce, populariše naše nasleđe koje je deo baštine evropskih naroda. Kao i prethodnih godina, pripremljen je veliki broj programa u raznim oblastima i trajaće od 15. septembra do 15. oktobra – rekla je Vesna Vidović i zahvalila organizatorima pojedinačnih programa.

Ona je istakla da turističkoj atraktivnosti Beograda, bogatstvu kulturne i turističke ponude u značajnoj meri doprinosi upravo bogatstvo i raznovrsnost kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa koje je obuhvaćeno programom.

– Manifestacija doprinosi promociji dragocenog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda u oblasti kulturnog turizma, eko-turizma, aktivnog odmora u prirodi i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Programi promocije kulturnog i prirodnog nasleđa Beograda poziv su svima da upoznaju lepote našeg grada i doprinesu održivom – objasnila je Vidovićeva.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da „Dani evropske baštine” u Beogradu ove godine slave 20 godina postojanja.

– Istorija staklene bašte je istorija koja govori o napretku i prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji u vreme dinastije Obrenovića. Ona je danas simbol društvenog napretka, kao i napretka nauke, prosvete, simbol stvaranja novog građanskog društva i simbol pripadnosti evropskim tokovima u arhitekturi. Vlada Srbije je 2007. godine, na predlog Zavoda zaštitu spomenika kulture grada Beograda, usvojila odluku kojom je Botanička bašta proglašena za kulturno dobro – rekla je Olivera Vučković.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac” Gordana Subakov Simić iskazala je zadovoljstvo što je ovom izložbom učvršćena saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i to na 130. rođendan velike staklene bašte.