utorak, 27. septembar 2022.

Sajam zimnice u Grockoj

Gradska opština Grocka 30. septembra tradicionalno slavi i promoviše nematerijalnu kulturnu baštinu Sajmom zimnice, šestim po redu, pod nazivom „Jesenja kuhinja u Grockoj”. Sajam će se održati na autentičnom prostoru gročanske čaršije, zaštićene ambijentalne celine od velikog značaja za Republiku Srbiju, gde će posetioci imati priliku da obiđu prodajnu izložbu zimnice, džema, meda i plodova jeseni. Svečano otvaranje, koje će pratiti bogat kulturno-umetnički program, održaće se u 10 sati na Letnjoj sceni ispred Opštine Grocka. U okviru manifestacije će se održati takmičenje u kuvanju najboljih džemova, koje će degustirati i ocenjivati četvoročlani žiri, sa specijalnom gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom serijala „Beograd za početnike”.

Događaj revijalnog i takmičarskog karaktera deo je manifestacije „Dani evropske baštine – Održivo nasleđe”, koju Opština Grocka organizuje u saradnji sa Javnim preduzećem „Pijace i zelenilo” u Grockoj i Centrom za kulturu Grocka.

Svi posetioci će imati priliku da uživaju u revijalnoj i prodajnoj izložbi zimnice i ostalih domaćih proizvoda koja se organizuje u saradnji sa meštanima, udruženjima žena, udruženjima penzionera sa prostora opštine Grocka, kao i sa drugim udruženjima Beograda sa kojima Opština Grocka ima odličnu saradnju.

Pored oprobavanja specijaliteta domaćica iz Grocke i Srbije, posetioci će moći da razmene recepte i savete za zimnicu, a organizovaće se i takmičenje za najlepše dokorisanu jesenju tezgu.

Kao i svake godine, stara varoš kraj Dunava dočekuje kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine – Održivo nasleđe”, te se i ove godine Gradska opština Grocka i Centar za kulturu opštine Grocka uključuju u raznovrsne i sadržajne muzičke, edukativne, likovne i izložbene programe u skladu sa izvanrednim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju.

U programu učestvuju KUD „Stevan Štrbac”, OMŠ „Nevena Popović”, PU „Lane”, i najmlađi narodni orkestar u Grockoj, navedeno je u saopštenju Centra za kulturu Grocka.