sreda, 26. oktobar 2022.

Nikodijević: Ništa bolje ne povezuje mlade ljude i narode od sporta

U okviru posete delegacije Sankt Peterburga organizovan je prijateljski fudbalski meč mladih timova srpskog i ruskog šampiona, fudbalskih klubova „Crvene zvezde” i „Zenita” iz Sankt Peterburga.

Saradnja „Zvezde” i „Zenita” traje više od deceniju. Na svečanosti, uoči meča, i domaćini i gosti iz Rusije složili su se da ona predstavlja pravi primer prijateljstva između bratskih naroda.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što u ime Beograda može da im poželi dobrodošlicu.

– Beograd je grad u kome ćete uvek biti dobrodošli, u kome ćete uvek moći da se osećate kao kod svoje kuće, ujedno i grad koji želi da vas ugosti i u budućnosti. Neka naše prijateljstvo traje večno – rekao je Nikodijević.

Ništa bolje ne povezuje mlade ljude i narode od sporta i zato je ova sjajna prilika da učvrstimo prijateljstvo između Beograda i Sankt Peterburga, Rusije i Srbije, „Zvezde” i „Zenita”, dodao je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da su „Zvezda” i „Zenit” pokazali da, osim što su rivali na terenu, mogu da budu prijatelji van terena. 

– Saradnja traje više od decenije i nadam se da je ovo samo početak. Na terenu neka pobedi bolji, a vama draga deco u amanet ostavljamo da čuvate prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda koje su vekovima gradili naši prethodnici – naveo je Nikodijević.

Član Vlade Sankt Peterburga Jevgenije Grigorjev pročitao je pismo gradonačelnika Aleksandra Beglova u kome se podseća da je saradnja između dva tima počela pre više od 10 godina kada je odigrana prva utakmica, a povod je bilo potpisivanje energetskih sporazuma između Srbije i Rusije, te da današnja utakmica nastavlja sportsko prijateljstvo dvaju naroda.

Predsednik „Crvene zvezde” Svetozar Mijailović istakao je da je prijateljski meč samo izraz onog što „Zenit” i „Zvezda” rade i razmišljaju za budućnost, a generalni direktor „Zenita” Aleksandar Medevedev istakao je da mu je drago što vidi pune tribine i poželeo da „Zvezda” sledeće godine igra direktno u Ligi šampiona.