utorak, 1. novembar 2022.

Izložba grafičkog umetnika Nenada Zeljića u Rančićevoj kući

Samostalna izložba grafika „Scene”, umetnika Nenada Zeljića, biće otvorena u petak, 4. novembra, u 18 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka. Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović” u Grockoj. Izložba traje do 22. novembra.

Izložbenu postavku „Scene” čini serija grafičkih listova koji su nastajali kao vizuelni izraz unutrašnjeg dijaloga umetnika sa svakodnevicom i okruženjem, dajući im novu vanvremensku, metafizičku dimenziju.

„Sve što autor vidi – a pogled mu se često zaustavlja na detaljima koji površnim posmatračima promiču – on transformiše u upečatljiv prizor. U odvojen, pojedinačni događaj nekog zbivanja iz života ili iz umetničkog dela. Predložak prevodi u liniju, tačku, krug, kvadrat, elipsu. Igra se odnosom između nijansi sivog, računajući i crno i belo. Ostale boje su izuzetak koji potvrđuje pravilo. Uklapanjem tih elemenata stvara ritam, kompoziciju. Svodi ih na sklad”, navodi Jovica Mikić o radu autora u uvodnoj reči kataloga.

Nenad Zeljić (1964) rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu (1993), u klasi prof. Emira Dragulja; postdiplomske studije završio je 1996. godine na istom fakultetu. Bavi se grafikom i slikarstvom. Ostvario je dvadeset jednu samostalnu izložbu i izlagao na preko dve stotine grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (SAD, Rumunija, Španija, Portugalija, Japan). Dobitnik je brojnih nacionalnih i inostranih nagrada i priznanja.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna skulpturalno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom, navedeno je u saopštenju iz Centra za kulturu Grocka.

Ulaz je slobodan.