utorak, 29. novembar 2022.

Novi džambo-kontejneri u opštini Palilula

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” nastavlja akciju zamene starih i dotrajalih kontejnera potpuno novim na teritoriji beogradskih opština, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

U toku današnjeg dana u Ruzveltovoj ulici i Ulici Mije Kovačevića, u opštini Palilula, zamenjeno je sedam dotrajalih kontejnera zapremine 1.1 kubik, sa šest potpuno novih i funkcionalnih džambo-kontejnera zapremine 3.2 kubika.

Zamena starih, dotrajalih i oštećenih sudova za odlaganje komunalnog otpada novim obavlja se redovno, prateći potrebu na terenu. Ovi sudovi predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada. Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” apeluje na sve građane da pravilno odlažu otpad, kako bi kontejneri što duže zadržali izgled i funkciju. To znači da u ove kontejnere ne odlažu šut i drugi građevinski otpad, kabasti otpad, nedovoljno ugašeni pepeo i žar, što su najčešći uzroci oštećenja i izazivanja vatre koja dovodi do trajnog uništenja kontejnera.

Pored zamene kontejnera, promena tehnologije odnošenja otpada je česta aktivnost JKP „Gradska čistoća”. Džambo-kontejner zapremine 3.2 kubika menja čak tri klasična nadzemna suda od 1.1 kubik, što doprinosi poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno utiče na izgled prestoničkih ulica. Ovi kontejneri zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci džambo-kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera. Poklopci se inače otvaraju pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo-kontejneri imaju i prednost jer ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradske čistoće”, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera dovode se u opasnost učesnici u saobraćaju, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo-kontejnere rešava i ovaj problem.