sreda, 7. decembar 2022.

Šapić: Nastavak prijateljskih odnosa sa Švedskom i Švajcarskom

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ambasadorku Kraljevine Švedske Aniku Ben David i ambasadora Švajcarske Konfederacije Ursa Šmida.

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta.

U razgovoru sa ambasadorkom Švedske, sagovornici su se podsetili na više od 100 godina zvaničnih bilateralnih odnosa između dveju zemalja, mada prijateljski kontakti datiraju još iz doba srpskog kralja Milana Obrenovića. 

Šapić je naglasio da je Švedska jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije s obzirom na to da u našoj zemlji posluje oko sto kompanija sa švedskim kapitalom. Jedna od najvećih investicija je svakako „Ikea” u Beogradu, jer je samo za prvi objekat ove robne kuće pre pet godina investirano 70 miliona evra. Trenutno je na snazi 29 bilateralnih ugovora, a Švedska je i jedan od najvećih donatora bespovratne pomoći našoj zemlji. Izuzetno su važne investicije u oblast zaštite životne sredine, a iskustva ove zemlje su dragocena za Beograd.

Tokom susreta sa ambasadorom Švajcarske Ursom Šmidom, gradonačelnik Šapić je ukazao na uspešnu saradnju između dve zemlje i podsetio na pomoć kojom je kroz Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) od 2001. do 2016. godine finansirana donacija 113 tramvaja i prikolica Grada Bazela Beogradu, čime je iskazan visok stepen prijateljstva, te omogućeno funkcionisanje i dalji razvoj tramvajskog sistema. Posebno je ukazano na značaj kompanija koje posluju u glavnom gradu Srbije, na mnogobrojne zajedničke projekte u oblasti razvoja infrastrukture, ekologije, nauke i kulture, kao i razvoja koncepta zelenog i pametnog grada. U razgovorima je konstatovan visok stepen saradnje i izražena nada da će ona biti i dalje unapređivana.

Napomena: Video-materijal možete preuzeti sa sledećih linkova:

Pokrivalica gradonačelnik Aleksandar Šapić –sastanak sa ambasadorkom Švedske  

https://we.tl/t-RukoOb5C3y

Pokrivalica gradonačelnik Aleksandar Šapić – sastanak sa ambasadorom Švajcarske

https://we.tl/t-IovXUg0O8a