petak, 9. decembar 2022.

Sadnjom 60 stabala obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas sadnji drveća na levoj obali Save, u spomen nestalim licima, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra. 

Ona je tom prilikom podsetila da svaki čovek ima jednaka prava, ali i da, nažalost, postoje oni koji ta prava nisu ostvarili.

– Danas smo pružili podršku porodicama nestalih lica, kojih je oko 10 hiljada i još uvek nisu pronađena. Ovih 60 sadnica simbolički predstavljaju to da nismo zaboravili naše nestale, a takođe služe nam kao podsetnik da ne smemo da zaboravimo sva stradanja našeg naroda – poručila je Vidovićeva.

Šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelena Stijačić je podsetila da se svake godine na Dan ljudskih prava okupljamo kako bismo se setili svih onih koji su nestali u ratovima devedesetih godina na teritoriji nekadašnje Jugoslavije i kako bismo podržali porodice nestalih koje i dalje traže informacije o svojim najbližima. 

– Pravo da znamo sudbinu najbližih je fundamentalno pravo i mora biti poštovano. Po podacima Međunarodnog crvenog krsta, sudbine 9.854 osoba su i dalje nepoznate i to je nešto što treba da nas sve zabrine. Danas ćemo posaditi 60 stabala, uz stotinu onih koja smo posadili u proteklom periodu – istakla je Jelena Stijačić.

Događaju su prisustvovali predstavnici JKP „Zelenilo – Beograd”, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.