petak, 27. januar 2023.

Radnici „Zelenila” angažovani na čišćenju snega

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” su od ranih jutarnjih časova angažovani na čišćenju snega sa javnih površina, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća. U toku današnjeg dana na čišćenju snega i posipanju soli angažovano je 352 radnika „Zelenila”.

Čišćenje snega se obavlja ručno i uz pomoć neophodne mehanizacije i to: dva specijalna vozila „wille”, jedno specijalno vozilo „multicar”, jedan FAP, devet traktora kubota, jedan traktor kubota 2880, jedan traktor atomizer, 17 putara, šest HTP-a, 23 traktora „solis”, dva „maestrala”, tri traktora „piaggio” i osam kipera.

JKP „Zelenilo – Beograd” tokom ove zimske sezone u obavezi je da uklanja sneg sa staza, platoa, dečjih igrališta, stepeništa, trotoara, u parkovima i skverovima i oko njih, to jest sa svih mesta koja su obuhvaćena Programom redovnog održavanja na svih deset centralnih gradskih opština – ukupno 548.835 kvadratnih metara. „Zelenilo” će na osnovu odluke Grada uklanjati sneg i sa 119 stajališta javnog prevoza na tačno utvrđenim lokacijama (4.299 kvadratnih metara), kao i ispred pojedinih, unapred utvrđenih objekata Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine, što ukupno obuhvata površinu od 22.194 kvadrata. Po nalogu Gradskog štaba uklanja se sneg i sa tačno definisanih površina koje su van Programa redovnog održavanja (204.274 kvadrata).

Čišćenje se obavlja ručno i mašinski na ukupnoj površini od 786.000 kvadratnih metara. Čišćenje snega podrazumeva i posipanje soli i emulzija. Obezbeđeno je 600 tona industrijske soli i 25.000 litara kalcijum-hlorid emulzije, kao i 6.000 kilograma kalcijum-hlorid granulata za nastupajuću sezonu.

Kako saopštavaju iz ovog preduzeća, radnici „Zelenila” će biti angažovani na čišćenju snega, leda i posipanju soli dok god za to bude potrebe, kako bi sugrađanima obezbedili bezbedno i neometano kretanje kroz Beograd.