utorak, 4. april 2023.

Promocija Svetskog dana zdravlja u petak na Trgu republike

U susret 7. aprilu, Svetskom danu zdravlja, važno je da se još jedanput podsetimo da je zdravlje složen i apstraktni koncept, koji uključuje različite socijalne, psihičke i fizičke fenomene, podsećaju iz Sekretarijata za zdravstvo. U okolnostima krize izazvane virusom korona, zagađenja planete i sve većeg broja bolesti poput raka, astme, bolesti srca, još jednom se dokazalo da je zdravlje neophodan uslov i jedan od stubova održivog razvoja prosperitetnog društva.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obeležava ove godine 75 godina rada na unapređenju javnog zdravlja. Zbog toga se Svetski dan zdravlja obeležava sloganom „Zdravlje za sve”, u znak podsećanja na ono zbog čega je ova organizacija i osnovana – da radi na promociji i očuvanju zdravlja širom sveta, da se brine o onima čije je zdravlje posebno ugroženo, kako bi svi i svuda mogli da dostignu najviši nivo zdravlja i blagostanja. Tokom decenija, SZO se bavila ključnim izazovima javnog zdravlja, ali je napredak i dalje ugrožen opstajanjem zdravstvenih nejednakosti.

Zdrav život u Beogradu podrazumeva istinski zdrave ljude, koji se nalaze u stanju potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, podsećaju iz ovog sekretarijata. Koncept „Zdravlje u svim politikama” garantuje planski pristup zdravstvu, putem unapređenja aktivnosti preventivne zaštite, jačanja funkcija, instrumenata i usluga javnog zdravlja, kao i unapređenja infrastrukture i kvaliteta zdravstvene zaštite. Imperativ aktivnog učešća svih kapaciteta Grada je izgradnja zdravih zajednica u kojima preovlađuju zdravi stilovi života, sa prilikama za rekreaciju, snažnu društvenu podršku i ekonomski i ekološki napredak.

U vremenu pred nama, Sekretarijat za zdravstvo nastaviće da pruža snažnu finansijsku podršku realizaciji medicinskih, naučnih istraživanja, akcijama i projektima koji doprinose ciljevima unapređenja javnog zdravlja, te uspostavljanju partnerstva sa nevladinim i privatnim sektorom, kao i stvaranju osnove zajedničkog upravljanja.

Posebna pažnja će biti usmerena i na kontinuirano informisanje građana o zdravlju, unapređenje zdravlja i zdravstvene zaštite osetljivih grupa, sprovođenje edukativnih programa i kampanja za promociju zdravlja, kreativan rad sa mladima na zdravstvenoj prevenciji, reproduktivnom zdravlju, kao i na sprečavanju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Dodatni doprinos prevenciji i kreiranju zdravog društva će dati povećanje obuhvata vakcinacije dece i starijih sugrađana, kao i podsticanje na ranu dijagnostiku.

Ovakvim pristupom razvoja zdravstva formiraće se prosperitetno društvo odgovornih, zdravstveno informisanih i zdravih ljudi.

Iskoristimo priliku da se povodom obeležavanja jednog od najvažnijih datuma iz kalendara zdravlja osvrnemo na uspehe javnog zdravlja koji su poboljšali kvalitet života tokom poslednjih decenija, ali i da se dodatno motivišemo i pokrenemo na akciju za suočavanje sa zdravstvenim izazovima današnjice.

U prilog tome, na inicijativu Saveta za zdravlje Grada Beograda i uz podršku Sekretarijata za zdravstvo, planirano je zajedničko obeležavanje Svetskog dana zdravlja. Zdravstveno-promotivna manifestacija održaće se u petak, 7. aprila, od 13 do 15 časova, u Knez Mihailovoj ulici kod fontane pored „Beoizloga”. Crveni krst Beograda i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda pripremili su program koji sadrži promociju fizičke aktivnosti, savete o pravilnoj ishrani, podelu štampanog materijala, popunjavanje dve onlajn ankete za zainteresovane posetioce događaja (jedna o zdravim stilovima života, a druga u vezi sa ovogodišnjim Svetskim danom zdravlja). Crveni krst će prikazivati i vežbe prve pomoći.