četvrtak, 13. april 2023.

Dečji maraton u subotu u zoo-vrtu

Posle tri godine pauze, u subotu, 15. aprila, u Beogradskom zoološkom vrtu biće održan 27. Dexyco dečji maraton, čime se nastavlja tradicija duga 30 godina, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Kako se navodi, najboljih 178 mladih trkača iz 13 predškolskih ustanova učestvovaće u kvalifikacijama koje su zakazane za 11 časova, a veliko finale dečjeg maratona počeće u 12.30 časova.

Staza oko Slonare, koja je kompletno renovirana prethodne godine, predstavljaće pravi izazov za male šampione koji su pokazali da su najbolji u konkurenciji od 20.000 predškolaca u pretkvalifikacijama za dečji maraton.

Pod otvorenim nebom zoološkog vrta, na konferenciji za medije direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš je rekao da se ovaj događaj vraća u punom obimu, uz veliku pomoć Grada Beograda, kao suorganizatora, pre svega Sekretarijata za dečju zaštitu, Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za zaštitu životne sredine. 

– U subotu kreće najava maratonske nedelje pred izdanje 36. Beogradskog maratona. Očekujemo više od 10.000 učesnika. Ono što smo želeli jeste to da naš „Karl Luis”, to jest promoteri Beogradskog maratona budu oni koji će trčati u Zoološkom vrtu u subotu. Imaće priliku da drže ciljnu vrpcu, da budu na startu, na cilju i da steknu uspomenu za ceo život – poručio je Habuš.

Saša Tomašević, iz Sekretarijata za dečju zaštitu, pozvao je građane da dođu i „vide pravu Ligu šampiona”.

– U subotu neće biti revijalna, već prava takmičarska trka – rekao je Tomašević.

Novica Todosijević, iz Sekretarijata za sport i omladinu, naveo je da ovaj sekretarijat tradicionalno podržava kako dečji tako i Beogradski maraton.

– To je jedinstvena prilika da Beograd pokaže svoje najlepše lice – istakao je Todosijević.
Mladi trkači imaće veliki izazov da nadmaše rekord Tadije Markovića koji je 2019. stazu dugu 230 metara pretrčao za 35 sekundi. Medalje su spremne za troje najbržih, a četvrta medalja je tradicionalno namenjena za poslednjeg i ona ima simbolični naziv „Super puž”.

Konferenciji su prisustvovali i direktor Beogradskog zoološkog vrta Srboljub Aleksić, kao i predstavnici sponzora ove dečje manifestacije.