četvrtak, 27. april 2023.

Suzbijanje krpelja u petak

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” nastaviće prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama u petak, 28. aprila, saopšteno je iz ovog preduzeća. 

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova na javnim zelenim površinama Ade Ciganlije, Barajeva, u naseljima Gaj i Madžarsko brdo, u Lipovičkoj šumi, Hajd parku, na Topčideru, u Bloku 64 na Novom Beogradu, parku Ušće sa priobaljem i okolnim parkovima, Zvezdarskoj šumi, na Banjici, u parku Banovo brdo, na potezu priobalja od Bloka 70 do Bloka 45 i od Bloka 45 ka Galovici, u Miljakovačkoj šumi, parku Bele vode i Stepinom gaju. Po potrebi biće obuhvaćena i druga šetališta, park-šume, šume, dečja igrališta, zelene površine sportskih centara, kao i druge zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi i domaćih životinja.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom, vlagom i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje se koristi preparat koji je registrovan od Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Preparat je bezbedan po zdravlje ljudi, te građani nemaju razloga za strah.

„Čistoća” apeluje na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.