utorak, 16. maj 2023.

Preventivna zdravstvena akcija u nedelju na Avali

„Porodica i porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva jer bez zdrave, stabilne i odgovorne porodice, zdravih gradova nema ni društva ni države”, saopšteno je iz Doma zdravlja „Voždovac”. Međunarodni dan i mesec porodice – maj vreme je za njenu promociju, ali i za ozbiljne razgovore o nekim izazovima.

Tim povodom pozivaju se građani da 21. maja na Avali posete punkt Doma zdravlja „Voždovac”, koji će se nalaziti kod Avalskog tornja od 11 do 15 časova (nadomak Crkve Svetog despota Stefana Lazarevića).

U saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd i Crvenim krstom Voždovac, građani će moći da urade dermoskopski pregled mladeža i pigmentnih lezija, zatim EKG monitoring, da dobiju savete lekara, psihologa, logopeda, prekontrolišu krvni pritisak, izmere vrednosti šećera u krvi, puls i BMI, te popune test „Koliko ste fizički aktivni” i „Nikotinska zavisnost”. Takođe, moći će da dobiju savete o pravilnoj ishrani, svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti, kao i informacije o štetnosti udisanja duvanskog dima, prekomerne konzumacije alkohola i psihoaktivnih supstanci. Osim toga, imaće prilike da dobiju i savete o očuvanju mentalnog zdravlja, izbegavanju suvišnog izlaganja suncu, zaštiti od krpelja, zatim da se edukuju o kardiopulmonalnoj reanimaciji, ali i da prisustvuju demonstraciji uticaja PAS-a na bezbednost u saobraćaju.

„Priroda je besplatni lek koji ne koristimo dovoljno. Boravak u prirodi smanjuje rizik od preuranjene smrti, srčanog udara, gojaznosti, smanjuje nivo anksioznosti, poboljšava raspoloženje. Ljudi koji više vremena provode u prirodnom okruženju manje su skloni depresiji, imaju nižu koncentraciju hormona stresa, niži puls i pritisak, bolju funkciju imunog sistema, osećaju se bolje, smirenije, srećnije. Otklanjanje faktora rizika ili njihovo značajno smanjenje predstavlja primer aktivne zaštite zdravlja, brige o zdravlju i pravovremene prevencije oboljenja čiju pojavu ti faktori ubrzavaju i pojačavaju. Zato razmislite da li svojim načinom života trošite i smanjujete rezerve zdravlja i da li dovoljno činite da očuvate i unapredite svoje zdravlje i porodice u celini”, navedeno je u saopštenju iz ovog doma zdravlja.