ponedeljak, 29. maj 2023.

Obeležavanje Svetskog dana bez duvana

Svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obeležava 31. maj kao Svetski dan bez duvana. Tema ovogodišnje globalne kampanje je „Gajimo hranu, a ne duvan”, koja za cilj ima isticanje dugoročne važnosti uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umesto duvana, što u aktuelnom i veoma složenom trenutku za našu planetu i društvo posebno dobija na značaju.

Pušenje se, kao uzrok smrti, povezuje sa oko 7,2 miliona smrtnih ishoda u svetu godišnje. Duvan ubija približno polovinu svojih korisnika, odnoseći tako više života nego sida, malarija i tuberkuloza zajedno.

Tim povodom, Služba za polivalentnu patronažu poziva građane da od 7.30 do 10 časova u „Kutku zdravlja” (Ustanička ulica 16, u holu kod laboratorije) obave preglede i da se informišu o ovoj temi. Zainteresovani će moći da provere stepen nikotinske zavisnosti „fagerstrom” testom, da dopune saznanja o štetnosti duvanskog dima, a na izložbenom štandu deliće se promotivni materijal „Vaš vodič za odvikavanje od pušenja”.

„Gajimo hranu, a ne duvan” biće tema kreativnih radionica u školama „Radomir Putnik”, „Vojvoda Stepa”, „Vuk Karadžić”, „Đura Daničić” i „Veselin Masleša”, saopštio je Dom zdravlja „Voždovac”.