četvrtak, 8. jun 2023.

Bitef od 3. do 10. oktobra: Nemačka predstava „Deca sunca” na otvaranju

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija”. Sa devet predstava u glavnom programu, ovogodišnji Bitef predstaviće publici produkcije koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije, saopštavaju iz Bitefa.

– Bitef je manifestacija od izuzetnog značaja za Grad Beograd. To je pozorišni festival koji je svojom hrabrošću da preispituje nove ideje, pozorišne prakse i tendencije prevazišao granice Srbije, nekadašnje Jugoslavije, ali i celog kontinenta – izjavila je Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović predstavio je ovogodišnji selektorski tim festivala, koji čine umetnički direktor Nikita Milivojević, dramaturškinja i koselektorka Tijana Grumić i producentkinja i koselektorka Ksenija Đurović.

– Bitef za mene podrazumeva kontinuitet. Postoji nešto što su u ovaj festival ugrađivali mnogi ljudi pre nas. U tom smislu dugujem zahvalnost mom kolegi Ivanu Medenici, prethodnom umetničkom direktoru, s kojim smo se dogovorili da jednu njegovu ideju sačuvamo za ovo izdanje festivala – izjavio je Milivojević.

U pitanju je dan prologa, koji povezuje predstojeći Bitef sa onim prethodnim. Tako će 3. oktobra publika biti u prilici da kao prolog festivala pogleda predstavu „Božanstvena komedija”, u režiji Franka Kastrofa i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, koju je selektovao Ivan Medenica.

Pored ove predstave, koja se izvodi van konkurencije, u glavnom programu biće prikazano još osam predstava. Festival će 4. oktobra svečano otvoriti nemačka predstava „Deca sunca” Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik i produkciji Šaušpilhaus Bohuma.

Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo, čestitao je svim dosadašnjim saradnicima Bitefa na tome što su uspeli da održe jedinstveni duh festivala.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Ambasada Savezne Republike Nemačke i Gete Institut.