petak, 15. decembar 2023.

Uređenje zelenog krova na objektu „Gradskog stambenog”

Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u narednoj godini će započeti radove na uređenju zelenog krova na objektu Javnog preduzeća „Gradsko stambeno”. Ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti na primeni mera energetske sanacije sa ciljem da se postojeći objekat adaptira na klimatske promene, to jest da se unaprede mere energetske efikasnosti.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, na osnovu tehničke dokumentacije koju je izradio Arhitektonski fakultet, predviđena je rekonstrukcija i aktivacija tri ravna krova na delu poslovne zgrade „Gradskog stambenog” u Danijelovoj 33, ukupne površine 1.036 metara kvadratnih.

U zoni pristupnog platoa, ispred ulaza, planirano je formiranje kombinovano ozelenjenog krova sa žardinjerama, popločanim stazama i elementima za sedenje. U zoni iznad ulaznog vetrobrana predviđen je prostor za potrebe zaposlenih. Takođe, planirano je postavljanje žardinjera, dekinga, pergole, popločavanje i mobilijar. Na krovnoj površini biće formiran ekstenzivni zeleni krov na kom je predviđena sadnja sukulentnih vrsta.

Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u prethodnom periodu je realizovao i projekat uređenja zelenog krova na objektu Gradske opštine Voždovac kojim su dva ravna krova rekonstruisana na delu poslovne zgrade opštine iznad prednjeg dela objekta, levo i desno od glavnog ulaza, u pravcu ka Ustaničkoj ulici. Ukupna površina ravnog krova je 340 metara kvadratnih.