petak, 2. februar 2024.

Veliki odziv građana za energetsku sanaciju stambenih zgrada

U okviru realizacije projekta „Energetska sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO projekat”, koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u 16 opština i gradova u Srbiji, najveći odziv je zabeležen u Beogradu, saopštavaju iz Sekretarijata za energetiku.

Za Grad Beograd poziv je bio objavljen 3. novembra 2023. godine i dva puta je produžavan do 19. januara 2024. godine. Sekretarijatu za energetiku pristigle su 1.062 prijave za sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja komunalnih preduzeća i koje su obezbedile saglasnost vlasnika stanova da unaprede izolaciju objekta i instalaciju grejanja.

Nakon pregleda, verifikovanja i ocene prijava pristupiće se izradi energetskih pregleda i elaborata na osnovu kojih će svaka zgrada pojedinačno moći da prihvati ili odbije, kao i da eventualno zaključi ugovor o energetskoj sanaciji u skladu sa kojim će 50 odsto sredstava biti odmah uplaćeno, a ostatak kroz 120 mesečnih rata.