sreda, 20. mart 2024.

Svetski dan šuma

Sekretarijat za zaštitu životne sredine obeležava 21. marta Svetski dan šuma, te se ovim putem obraća javnosti u cilju zaštite šumskih eko-sistema i biodiverziteta na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz ovog sekretarijata. 

Zaštita prirode i zaštita šumskih eko-sistema jedan je od prioriteta Sekretarijata. Povećanje površina pod zaštitom Sekretarijat sprovodi izradom valorizacije novih prirodnih vrednosti, a u prethodnom periodu izrađene su za područja Gročanske ade, Stepinog luga, Šuplje stene i Bele reke.

Borba za povećanje šumskog fonda i zaštitu biodiverziteta na teritoriji grada Beograda je glavni cilj Sekretarijata i u vezi sa tim danas imamo 42 zaštićena prirodna dobra koja se kontinuirano prate i čuvaju.

Pošumljenost grada povećana je za 10 hektara u 2023. godini, a od usvajanja Strategije pošumljavanja iz 2011. godine to povećanje iznosi više od 1.000 hektara.

Izrađen je GIS sistem za kvalitet stabala na području gradske opštine Savski venac i na teritoriji novozaštićenog područja „Ade Ciganlije”, koji predstavlja pomak i inovativni način očuvanja šumskog fonda na teritoriji grada.

Program razvoja urbanih šuma grada Beograda, koji je trenutno aktivan, ima za cilj da razvije participativni pristup u gazdovanju ovim šumama i da se unaprede planovi gazdovanja ovim šumama u smislu unapređenja društvenih i ekoloških funkcija, s akcentom na obezbeđivanje uslova za zdravu životnu sredinu i rekreaciju stanovnika Beograda.

„Živeti u skladu sa prirodom i očuvanje prirodnih resursa je potreba svih nas, a sve u cilju boljeg zdravlja svih naših sugrađana”, poručuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.