subota, 23. mart 2024.

Šapić: Neophodno jedinstvo oko ključnih nacionalnih tema

Moramo da pokažemo opštenarodno jedinstvo oko bitnih nacionalnih pitanja bez obzira na naše političke različitosti. Ne smemo da dozvolimo da se političke razlike pretvore u narušavanje društva i države, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV Pink.

– Ako se budemo ovako „svađali” i sukobljavali, ako budemo uvlačili strance da nam rešavaju naša unutrašnja politička pitanja, ako se ne budemo ogradili od onih koji urušavaju ustavno-pravni poredak ove države, veličaju ustaške zlikovce i direktno propagiraju jasnu secesionistčku politiku i ako ne budemo postavili bitne parametre u zaštiti državnih i nacionalnih interesa, bojim se da bi moglo da dođe do nekog većeg sukoba koji bi neki u okruženju možda hteli da iskoriste, kako bi nas napali i naneli nam štetu – poručio je Šapić.

On je istakao da će se onda naći neko ko će reći da Srbi ni među sobom ne mogu da zauzmu zajednički stav po pitanju jasnih nacionalnih tema i pomenuo neke od potpisnika Proglasa, kao što su Dinko Gruhonjić, Ana Lalić i Zoran Kesić, koji su u Dubrovniku iznosili stavove protiv srpskog naroda i veličali ustaške zločine.

– Ne postoji zemlja na svetu koja bi ovakve stvari tolerisala, a niko se od opozicije nije ogradio od njih. Postavlja se pitanje da li takvi ljudi treba da zauzimaju važna mesta u našem društvu. Ključno je pitanje hoćemo li mi da zauzmemo stav o toj antisrpskoj politici koja postaje mejnstrim politika u određenim medijima. Trebalo je da te ljude osudi i čitava opozicija, a niko od njih se nije ogradio od takvih antisprskoh stavova. Ne bi trebalo da oni podržavaju ljude koji promovišu genocidnu politiku sprovođenu u NDH – istakao je Šapić.

Zato, kako je rekao, Beograd mora da ima srpskog gradonačelnika sa jasnom srpskom politikom koja će biti dobra svima i dodao da ne postoji grad koji je gostoprimljiviji od naše prestonice.

– Ja ću danas da branim svakog Hrvata ili Muslimana ukoliko mu bude „falila dlaka s glave” samo zato što pripada drugom narodu ili je druge veroispovesti, ali da branim one koji direktno urušavaju ustavno-pravni poredak ove države, to sigurno neću. Tu treba zajednički stav da zauzmu i vlast i opozicija. Niko od opozicije se nije ogradio od ovakvih stavova, a ja kada pomenem Dragoljuba Mihailovića, jednog od najodlikovanijih srpskih oficira u 19. veku, odmah me ti isti napadaju – istakao je Šapić.

On je naglasio da je Beograd bezbedan grad po svim parametrima i ne postoji metropola u ovom delu Evrope, a i šire, koja je bezbednija od Beograda.

– U našem gradu ne postoje delovi u koje je nebezbedno otići, u kojima se dešavaju silovanja, džeparenja i kriminal na ulici, dok to postoji i u najrazvijenijim gradovima sveta. Beograd je siguran i bezbedan grad po svim parametrima i mi na tome kontinuirano radimo. Krenuli smo sa postavljanjem 102 komunalno-bezbednosne stanice, koje će se nalaziti u svakom delu grada, a posebno ćemo aganžovati naše službe koje će nadzirati škole, vrtiće i omogućićemo povezanost svih škola i vrtića sa tim objektima. Bez obzira na rasnu ili versku pripadnost, ne postoji osoba koja dođe u Beograd i koja se u njemu oseća nebezbedno – poručio je Aleksandar Šapić.

Teroristički napad koji se sinoć desio u Moskvi, kao i njemu slični događaji predstavljaju direktnu posledicu geopolitičkih dešavanja i moramo biti svesni činjenice da bezbednost u Beogradu, kao i u čitavoj Evropi, zavisi od tih dešavanja, rekao je Šapić.

On je istakao da je Srbija u poslednjih deset godina vodila jednu izuzetno opreznu spoljnu politiku baš zbog svega onog što se dešava u svetu, tako da sada ubira plodove svoje neutralne politike zahvaljujući kojoj se nalazi izvan centra tih zbivanja koja dovode i do ovakvih terorističkih akata.

– To ne znači da ćemo biti apsolutno izuzeti od svega toga, ali je važno da kažemo da je to direktna posledica kvalitetne spoljne politike kojom smo uspeli da zadržimo našu neutralnost, na čemu nam se zamera svih ovih godina, pogotovo u poslednje dve godine. S obzirom na to da smo kao narod kroz istoriju mnogo stradali, nadam se da ćemo moći tu neutralnost da održimo i u budućnosti – rekao je Šapić.

On je uputio izraze saučešća ruskom narodu i građanima Moskve povodom velike tragedije koja ih je zadesila i izrazio nadu da se više nikad neće ponoviti ovakvi gnusni teroristički akti.