ponedeljak, 1. april 2024.

Potpisan ugovor za ranu operatorsku pomoć na projektu izgradnje beogradskog metroa

Ugovor o uslugama rane operatorske pomoći na projektu izgradnje beogradskog metroa potpisan je danas između Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda, Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz” i francuske kompanije za upravljanje javnim prevozom RATP DEV.

Kako je saopšteno iz JKP-a „Beogradski metro i voz”, ovim potpisivanjem nastavlja se saradnja i rana operatorska podrška RATP DEV u procesu projektovanja i optimizacije infrastrukture metro sistema u srpskoj prestonici. Ugovor podrazumeva upravljanje, zapošljavanje i obuku osoblja koje će biti angažovano u radu beogradskog metroa, kao i pripremu procedura za upravljanje i održavanje, postavljanje IT sistema, podršku, testiranje, puštanje u rad i izvođenje probnog rada. 

Takođe, ugovorom se definišu i upravljanje, održavanje i komercijalne aktivnosti u vezi sa projektom. Ovaj ugovor odnosi se na deo projektovanja i pripreme za upotrebu i funkcionisanje metro sistema kao naredne faze. 

Sekretar za javni prevoz Radovan Kremić izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje sa RATP DEV, ističući važnost potpisanog ugovora.

– Siguran, efikasan i funkcionalan metro je veoma važan deo jedinstvenog sistema javnog prevoza Beograda. Izgradnja metroa od krucijalne je važnosti za unapređenje javnog transporta u glavnom gradu i poboljšanje ukupnog kvaliteta života Beograđana, ali i šire, za sveobuhvatni privredni i tehnološki razvoj društva. Evidentno je koliko je ovde značajna rana operatorska pomoć i razvoj, te uloga i podrška partnera iz RATP DEV – istakao je Kremić.

Direktor JKP-a „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović napomenuo je ovom prilikom da je izgradnja beogradskog metroa jedan od najvećih i najvažnijih projekata u Srbiji. 

– Ovo je dugoročan i kompleksan projekat koji podrazumeva podršku i angažovanje stručnog i iskusnog kadra, kao i međunarodnih partnera, a RATP DEV vidimo kao važnog partnera u domenu rane operatorske pomoći. Znanje, iskustvo i ekspertiza francuskih partnera su veoma značajni za dalji tok i razvoj projekta i, konačno, za doprinos boljoj i bržoj realizaciji izgradnje metro sistema u Beogradu – istakao je Mladenović.

Direktor projekta rane operatorske pomoći David Menge je u ime RATP DEV-a istakao da je ova kompanija maksimalno posvećena rezultatima u razvoju operatorske podrške za beogradski metro. 

– Mi smo kompanija sa višedecenijskim iskustvom u oblasti razvoja sistema javnog prevoza. Sve veštine i znanja iz Pariza i drugih francuskih gradova, ali i iz 14 država sa četiri kontinenta, gde smo angažovani na globalnom nivou, sa više od 1,5 milijardi putnika godišnje koji koriste naše usluge, potpuno ćemo prilagoditi konkretnim potrebama i specifičnostima koje se odnose na razvoj metro sistema u Beogradu – zaključio je Menge.