ponedeljak, 15. april 2024.

Na svečanoj sednici proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2023.

Na Svečanoj sednici Privremenog organa Grada Beograda, kojoj je predsedavao član Privremenog organa Nikola Nikodijević, proglašeni su laureati „Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrade „Svetislav Stojanović” za 2023. godinu.

Nikodijević je tom prilikom rekao da se Nagrada grada Beograda, koja od 2021. godine nosi naziv „Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, dodeljuje povodom manifestacije „Dani Beograda” koja se obeležava od 16. do 19. aprila.

– Praznik „Dani Beograda” ustanovljen je 2002. godine u spomen na dva značajna događaja u istoriji našeg grada. Prvi je 16. april 878. godine kada se u pisanim dokumentima prvi put pominje slovensko ime grada Beograda. Drugi datum koji obeležavamo i proslavljamo je dan predaje ključeva knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine na Kalemegdanu – rekao je Nikodijević.

On je čestitao laureatima na nagradama.

Nagrada u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva pripala je Branku Anđiću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Darku Lungulovom, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Đorđu Aralici, a za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Vladimiru Miloševiću, Uni Stanić i Nemanji Stankoviću, članovima klavirskog trija „Corda”.

Nagrada za društvene i humanističke nauke pripala je dr Ireni Šentevskoj, za prirodne i tehničke nauke prof. dr Slobodanu Vujiću, a za pronalazaštvo dobitnici su prof. dr Dušan Mijin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Knežević Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu. Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine laureati su prof. dr Radica Stepanović Petrović, prof. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, dok je za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađen prof. dr Pavle Gregorić. U oblasti arhitekture i urbanizma nagradu je poneo Dejan Miljković, za poljoprivredu Porodično poljoprivredno gazdinstvo Darka Zdjelara iz Ugrinovaca, opština Zemun, a za novinarstvo Kruna Una Mitrović.

Nagrada grada Beograda za sport pripala je košarkašu Bogdanu Bogdanoviću, a za zaštitu životne sredine Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, članovima udruženja Regionalni centar za mlade talente „Nikola Tesla”.

Za dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju Beograda nagrada je pripala Draganu Mariću, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio Jovan Maljoković.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu za oblast umetnosti pripala je Ani Šević, a za oblast nauke Milanu Mirčiću. Dobitnik Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović” za pojedinca je Nikola Valdevit, a za vatrogasnu jedinicu – Vatrogasno-spasilačka četa „Košutnjak”.

U oblastima „pozorišno stvaralaštvo” i „herojsko delo” nije bilo predloženih kandidata, a nije dodeljena ni nagrada za oblast obrazovanja.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u Skupštini grada u petak, 19. aprila.