ponedeljak, 22. april 2024.

Šapić: Grad mora nastaviti da se razvija, mnogo projekata čeka na realizaciju

Privremeni organ je već šest meseci zamena za Skupštinu grada, Gradsko veće, kabinet gradonačelnika, što ometa normalno funkcionisanje grada i zato se nadam da će izbori 2. juna konačno dovesti do mogućnosti da se grad dalje razvija, rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući u „Beogradskoj hronici”.

– Recimo, danas je počela prijava za 20.000 dinara osnovcima i srednjoškolcima, a kada je trebalo da nas petoro donesemo tu odluku, Obradović nije našao za shodno da se pojavi, dok je Veselinović glasao protiv. Takođe, na svaka tri meseca usvajamo privremeni budžet i mnogi procesi ne mogu da se započnu jer traju duže od tri meseca, poput „Autobuske stanice”, gde krivicom Gradske građevinske direkcije nismo uspeli da završimo propratnu saobraćajnicu i zbog čega sada sve kasni – rekao je Šapić, istakavši da su izvođači u međuvremenu uvedeni u posao i da će Vlada učestvovati u finansiranju zgrade stanice.

On je istakao da se u narednih 20 dana očekuje raspisivanje nabavke 150 ili 300 autobusa.

– Radi se o poziciji koja je planirana još prošle godine. Mi nismo odustali ni od jedne stvari koju smo obećal. U novobeogradskim blokovima biće izgrađeno 510 novih parking-mesta na deset lokacija, na tri lokacije su radovi završeni a do kraja godine će i ostale lokacije biti završene. U međuvremenu smo promenili pravilnik po kome možemo da uvedemo parking-zone bez promene plana, što ćemo uglavnom učiniti u rezidencijalnim delovima grada gde ljudi žive kojima ćemo omogućiti prvenstvo u parkiranju – istakao je Šapić.

Govoreći o socijalnim merama, Šapić je ukazao na to da su one u značajnoj meri proširene zahvaljujući uštedama i racionalizaciji u gradskom budžetu.

– Tako smo uspeli da obezbedimo oko 120 miliona evra, koji su ranije trošeni ko zna gde, pa smo tako uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom sa 600 pratilaca povećali na 905 i ukinuli listu čekanja. Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju se ranije plaćao, sada više ne. Povećali smo broj gerontodomaćica koje danas opslužuju 2.400 ljudi, povećan je i broj personalnih asistenata za odrasle. Pojeftinili smo gradski prevoz iako nam niko nije verovao da ćemo podići broj prodatih karata i da će prevoz biti bolji. Uveli smo besplatne vrtiće – svi državni su besplatni, a privatnicima smo povećali subvenciju za 5.000 dinara. Ove godine obezbeđujemo i 20.000 dinara za osnovce i srednjoškolce, tu su i besplatne karte za penzionere, vaučere dodeljujemo već drugu godinu zaredom – kazao je Šapić.

On je podsetio da je u lokalnoj samoupravi već 14 godina i da dobro poznaje sistem njegovog funkcionisanja, kako sa političke tako i sa zanatske strane, odnosno kako i na koji način se neke stvari rade.

– Ugovorima sa privatnim prevoznicima obavezujemo ih da kupe nove autobuse, napisane su im u proteklom periodu na stotine miliona dinara kazni za različite nepravilnosti. Sada će se pravila poštovati mnogo više nego pre i nadam se da za nekoliko meseci više nećemo imati situaciju kao, recimo, na liniji 511. Sada već u 1.000 vozila imate zvučnu najavu stanica, uvodimo dupli dži-pi-es sistem kontrole i ogromna većina vozila polazi na vreme. Imamo nove informativne table, možete i na Guglu da u stvarnom vremenu pratite vozila – svega toga do sada nije bilo. Naručićemo i ukupno 110 novih tramvaja, što je praktično ceo novi vozni park – podsetio je predsednik Privremenog organa.

On je podsetio i da je rešavanje splavova na Savskom šetalištu pri kraju uprkos raznim lobiranjima.

– Trenutno je ostalo još devet splavova za uklanjanje, od kojih je za četiri već dogovoreno uklanjanje, a za pet se nadam da ćemo imati dobru saradnju sa Rečnom policijom i da će na kraju tu ostati 28 izlicitiranih splavova koje ćemo onda rasporediti. U toku je i čišćenje obale i izmuljavanje a na red uskoro dolaze i splavovi kod Brankovog mosta. Doneta su sva rešenja o uklanjanju, jer svi znaju da su decenijama koristili prostor koji im ne pripada – naglasio je Šapić.

On je najavio i novu pešačku zonu koja će zahvatiti deo Pariske i Ulice Tadeuša Košćuka ka Kalemegdanu.

– Taj deo planiramo da zatvorimo, kao i da Parisku potpuno vežemo sa Ulicom Tadeuša Košćuška i da to bude jedan veliki trg, pešačka zona. Donji deo do Uzun Mirkove će funkcionisati normalno kao i deo kod Ambasade Francuske, već postoji mogućnost za tramvaje, takođe postoji i obilaznica oko Kalemegdana koju bismo dodatno proširili na po dve trake u svakom pravcu. Time bismo napravili ono o čemu se u Beogradu decenijama govori, pešačku zonu od Ušća i Kalemegdana do Terazijske česme, sa dodatnim uređenjem Knez Mihailove ulice – rekao je Šapić, ukazavši na to da se za sada čeka idejno rešenje trga, nakon čega bi se prešlo na njegovo projektovanje.