utorak, 23. april 2024.

Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić položila je noćas u ime Grada Beograda cveće na spomenik „Zašto?” u Tašmajdanskom parku i odala poštu stradalim radnicima RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine.

Pre 25 godina, NATO je bombardovao zgradu RTS-a i ubio šesnaestoro radnika. U dva sata i šest minuta održan je pomen stradalima.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti u dva sata i šest minuta posle ponoći, 23. aprila 1999. godine. Prvi put u istoriji ratovanja je pogođena jedna medijska kuća, koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Tada je na svojim radnim mestima poginulo 16 radnika RTS-a.
Život su izgubili: Jelica Munitlak – šminkerka, Ksenija Banković – video-mikser, Darko Stoimenovski – tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović – tehničar mastera, Dragorad Dragojević – radnik obezbeđenja, Dragan Tasić – električar, Aleksandar Deletić – dizajner programa, Slaviša Stevanović – tehničar u razmeni, Siniša Medić – dizajner programa, Ivan Stukalo – tehničar u razmeni, Dejan Marković – radnik obezbeđenja, Milan Joksimović – radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović – tehničar mastera, Slobodan Jontić – monter, Milovan Janković – precizni mehaničar i Tomislav Mitrović – režiser programa.

Minutom ćutanja odata je pošta ubijenima, a okupljenima se u ime porodica žrtava obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića.

– Dvadeset pet godina se okupljamo ovde da se setimo strašnog zločina koji je počinio NATO, odlučivši da prvi put u istoriji ratovanja bombarduje jednu medijsku kuću smeštenu u gusto naseljenom delu grada. Bez ikakvog jasnog upozorenja zaposlenima, gađali su zgradu Radio-televizije Srbije, ne vodeći nijednog trenutka računa o mogućem broju civilnih žrtava. Dobro su znali da je u ovoj zgradi tih noći uvek bilo između 150 i 160 ljudi koji su samo obavljali svoj svakodnevni posao, nervozno iščekujući jutro da se vrate svojim porodicama – rekao je Medić.

Ispred spomenika „Zašto?” u 2.06 i ove godine okupili su se članovi porodica poginulih radnika, kolege i prijatelji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture Mladen Vesković, predstavnici RTS-a, Opštine Palilula, novinarskih udruženja i sindikata.