utorak, 23. april 2024.

Sve je spremno za 37. Comtrade Beogradski maraton

Sve gradske službe u potpunosti su spremne za održavanje predstojećeg 37. Comtrade Beogradskog maratona, potvrđeno je na tehničkoj konferenciji koja je upriličena danas u zgradi Starog dvora. 

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada održaće se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13 hiljada učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš je istakao da pripremne aktivnosti traju već mesecima i da su gradske službe konstantno na terenu.

– Ovo je događaj od izuzetnog značaja za grad Beograd, a izmene u linijama javnog gradskog prevoza počeće već 27. aprila u večernjim satima na prostoru Terazija i Bulevara kralja Aleksandra. Sukcesivno će se od ranih jutarnjih časova zatvarati ulice, što je ove godine osmišljeno na malo drugačiji način – rekao je Glavaš.

Za razliku od prethodnih godina, a usled znatnog povećanja broja učesnika, ali i efikasnosti organizacije samih trke startovi maratonske, polumaratonske, kao i trke na 10 kilometara i trke zadovoljstva biće razdvojeni. 

– Ove godine maratonska trka startovaće u 8 časova ujutro, polumaraton i štafetni polumaraton počeće u 9.30, start trke na 10 kilometara zakazan je u 11 časova, a trka zadovoljstva počeće u 13 časova – rekao je Galavaš.

On je potom dodao da zbog svega toga gradske službe i organizatore očekuje mnogo više posla, te da sve to zahteva mnogo veću koordinaciju svih aktivnosti na našim ulicama. 

– Imaćemo izmene na 73 dnevne autobuske linije, kao i u pet noćnih, a menja se i pet minibus linija. Takođe će biti promenjeno devet tramvajskih i šest trolejbuskih linija. To znači da će više od 10 hiljada polazaka tokom subote i nedelje biti drugačije ostvareno, a sve informacije o linijama javnog gradskog prevoza nalaziće se na sajtu Skupštine grada. I ove godine ćemo duž trase vršiti selektivno uklanjanje vozila i zato molim i apelujem na naše sugrađane da imaju razumevanje i da uklone svoja vozila sa mesta gde to bude obeleženo u cilju potrebne bezbednosti svih učesnika – rekao je Glavaš.

On je posebno naglasio da su obezbeđeni prolazi za vozila hitnih službi, kako bi grad normalno funkcionisao, a sve sportske aktivnosti bi trebale bi da budu završene oko 17 časova. 

Pukovnik policije Goran Radenković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, istakao je da s obzirom na to da je reč o najvećem sportskom događaju u našoj zemlji, Policijska uprava za grad Beograd će na osnovu bezbednosne procene preuzeti mere saobraćajnog, fizičkog i operativnog obezbeđenja. 

– Veliki broj ulica biće zatvoren u nedelju 28. aprila, ali Uprava saobraćajne policije je spremna i preduzeće sve mere da grad normalno funkcioniše, da nema zastoja u saobraćaju i da građani koji ne učestvuju u ovoj manifestaciji normalno mogu da funkcionišu – rekao je Radenković.

Zoran Pavlović iz Zavoda za urgentnu medicinu grada Beograda rekao je da će Hitna pomoć dati veći broj ekipa nego do sada koje će striktno voditi računa o takmičarima i biti na unapred određenim punktovima. 

Kao i prošle godine, volonteri Crvenog krsta radiće prvu trijažu onih kojima je potrebna pomoć i na taj način rasteretiće urgentne centre i Hitnu pomoć. Takođe, na samoj stazi biće postavljene tri poljske bolnice, a po uzoru na velike svetske maratone. 

Direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš rekao je da su u skladu sa sloganom ove manifestacije „Uvek više”, postavljeni visoki ciljevi, koji su i ostvareni, pre svega u smislu popunjenosti kapaciteta trka.

On je naglasio da je briga o trkačima najvažnija i zato je podizanje nivoa kvaliteta organizacije Beogradskog maratona nešto što ga posebno raduje. Kako ističe, u samu organizaciju biće uključeno oko 2.500 ljudi.

Nije zapostavljen ni humanitarni karakter. Fondacija „Heroji Beogradskog maratona” aktivirala je poseban humanitarni broj, pa se slanjem SMS poruke sa sadržajem heroji na 3023 podržavaju osobe sa invaliditetom koje su apsolutno ravnopravni učesnici svih trka.

Habuš je izrazio veliku zahvalnost svim ljudima koji učestvuju u organizaciji Beogradskog maratona za izuzetno dobru saradnju u prethodnim godinama koja se iz godine u godinu podiže na viši nivo. 

– Veliko hvala Gradu Beogradu, koji je svakako glavni pokrovitelj ove manifestacije od 1988. godine, što nam je dao značajnu podršku da Beogradski maraton izgleda baš ovako kako izgleda – zaključio je Habuš.