petak, 26. april 2024.

Priznanje „Zvezda Beograda 2023” Zoološkom vrtu grada Beograda

Direktorka Kancelarije za mlade Grada Beograda Milica Papić uručila je danas simbolično priznanje „Zvezda Beograda 2023” Zoološkom vrtu grada Beograda. Priznanje je u ime Zoološkog vrta primio menadžer za odnose sa javnošću Andrej Manojlović.

Zoološki vrt grada Beograda dobija priznanje na predlog Kancelarije za mlade Grada Beograda zbog uspešne saradnje i realizacije više poseta i stručnog vođenja kroz Zoo-vrt, u okviru besplatnih programa i aktivnosti za mlade, koje sprovodi Kancelarija za mlade.

Kancelarija za mlade Grada Beograda tradicionalno dodeljuje od 2016. godine priznanje „Zvezda Beograda”. U prethodnih pet godina priznanja su dobila 123 pojedinca, udruženja, organizacije i institucije.

Priznanja „Zvezda Beograda 2023” dobiće 20 udruženja, pojedinaca, institucija i organizacija na predlog Kancelarije za mlade, Sekretarijata za zdravstvo i Sekretarijata za socijalnu zaštitu, čime se potvrđuje odlučnost Grada Beograda da davanjem podrške osnaži udruženja, institucije i pojedince na projektima od značaja za Grad Beograd.

Ove godine simbolično priznanje „Zvezda Beograda 2023” Kancelarija za mlade uručuje prilikom poseta izabranim udruženjima, organizacijama, institucijama i pojedincima. Želja je da se svakom dobitniku ukaže poštovanje i pruži adekvatniji vid promocije projekta i rada samog udruženja, organizacije, institucije i pojedinca, radi boljeg upoznavanja sa njihovim radom i dobrim idejama koje primenjuju na teritoriji Beograda. 

Kancelarija za mlade Grada Beograda svake godine organizuje niz besplatnih aktivnosti i programa za mlade Beograda – putovanja, lekarske preglede, webinare, radionice, obuke, škole stranih jezika i informatičke kurseve. U programima godišnje učestvuje oko 5.000 mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, koji trenutno žive, studiraju, pohađaju srednju školu ili rade na teritoriji Beograda.

Kancelarija za mlade je u 2023. započela saradnju sa beogradskim ustanovama koje imaju veliki značaj za naš grad, njegovu kulturnu scenu i razvoj, a sve u cilju upoznavanja mladih sa istorijskim i kulturnim nasleđem Beograda, te afirmacije što većeg broja mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, koji trenutno žive, studiraju, pohađaju srednju školu ili rade na teritoriji Beograda. 

Istraživanje koje je sproveo CESID pokazuje da kulturne prakse mladih nisu na zadovoljavajućem nivou, te da postoji prostor za unapređenje po ovom pitanju. U skladu sa Akcionim planom za period od 2023. do 2025. Strategije za mlade u Republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine, Kancelarija za mlade želi da poveća dostupnost kulturnog sadržaja, unapredi kvalitet kulturne potrošnje mladih i za mlade, kao i da osnaži mlade za učešće u kreiranju kulturnih aktivnosti.