Zahtevi za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata

Sekretarijat za poslove ozakonjenja objekata nadležan je za prijem zahteva i izdavanje obaveštenja za privremeno priključenje, za objekte na teritoriji Grada Beograda koji su veći od 400 m2 bruto razvijene građevinske površine. Za manje objekte zahtevi se podnose gradskoj opštini na čijoj teritoriji se nalazi predmetni objekat.

Priključenje je moguće  isključivo za vlasnike porodičnih stambenih objekata i vlasnike posebnih delova objekta-stanova, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom trajno rešavali svoje stambeno pitanje.

Može se privremeno priključiti samo jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika koji koristi za stanovanje.

Rok za podnošenje zahteva za privremeno priključenje počinje 15. septembra 2023. godine i traje 30 kalendarskih dana i nakon tog roka ne mogu se više podnositi

Zahtev za privremeno priključenje podnosi vlasnik stambenog objekta, dok za vlasnike stanova u stambenim i stambeno poslovnim zgradama za kolektivno stanovanje, zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica. Uz zahtev dostavljaju se i zahtevi vlasnika stanova, za svaki pojedinačni stan i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade (liftovi, osvetljenje, podstanice itd.) na distributivni sistem električne energije. U slučaju da nije formirana stambena zajednica, zahteve podnose vlasnici stanova.

Za objekte za koje u postupku ozakonjenja nije dostavljen geodetski snimak ili za koje nije ni pokrenut postupak ozakonjenja, uz zahtev za privremeno priključenje, potrebno je dostaviti geodetski snimak.

Zahteve za privremeno priključenje moguće je podneti radnim danima od 8.30 do 15.30 časova na sledećim mestima:
1. Pisarnica Gradske uprave na adresi Trg Nikole Pašića br. 6, 
2. Pisarnica Gradske uprave na adresi ul. Kraljice Marije br. 1, 
3. Pisarnica Gradske uprave na adresi ul. 27. marta br. 43-45, 
4. Pisarnica Gradske uprave na adresi ul. Tiršova br. 1.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata („Službeni glasnik RS”, broj 70 od 23. avgusta 2023. godine), koja propisuje načine, uslove i postupke za to priključenje.
https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2023/70/1/reg

Obrazac za privremeno priključenje za fizička lica i obrazac za privremeno priključenje za stambenu zajednicu možete preuzeti ovde: