Tekuće aktivnosti – oktobar 2011.

Tokom oktobra 2011. Sekretarijat za zdravstvo nastavio je da sprovodi program zdravstvene zaštite u novoformiranim naseljima.

Redovnom komunikacijom sa zdravstvenim medijatorima za svako naselje, kao i lekarima i medicinskim sestrama u nadležnim domovima zdravlja, predstavnici sekretarijata informisani su o zdravstvenoj slici u svim naseljima i merama koje treba preduzeti. Na ovaj način rešeni su problemi oko prebacivanja zdravstvenih kartona raseljenih stanovnika iz jednog u drugi dom zdravlja, nekoliko stanovnika je upućeno na različite specijalističke preglede, a takođe su i savetovani kako da ostvare pravo na jednokratnu materijalnu pomoć radi lečenja. U naselju Varoš u Mladenovcu je za jednu osobu rešen problem pribavljanja dokumenata, tako da sada može dobiti i zdravstvenu knjižicu, a u naselju Makiš osmoro raseljenih lica dobilo je nove zdravstvene knjižice.

Medicinske ekipe iz nadležnih domova zdravlja su u svih pet naselja izvršile zdravstveni nadzor nad romskim stanovnicima.

Posete medicinskih ekipa nadležnih domova zdravlja bile su uspešne. Urađeni su sistematski pregledi dece za upis u predškolsku ustanovu i školu, deca su vakcinisana prema kalendaru za uzrast i zaključeno je da su dobrog opšteg stanja. Pregledano je i odraslo stanovništvo i prepisana im je terapija, a nekolicina je upućena na specijalističke preglede. Takođe su pregledani pacijenti koji su već imali  terapiju, a kontrolisana je i redovnost uzimanja lekova. Osim pregleda, organizovana su predavanja o značaju redovne vakcinacije, kontracepciji, polno prenosivim bolestima, opštoj i ličnoj higijeni, ishrani...