Tekuće aktivnosti – decembar 2011.

Tokom decembra 2011. Sekretarijat za zdravstvo nastavio je da sprovodi program zdravstvene zaštite u novoformiranim naseljima.

Predstavnici sekretarijata i medicinske ekipe nadležnih domova zdravlja nastavili su sa ustaljenom praksom mesečnih obilazaka naselja. Svim stanovnicima kojima je bilo potrebno pružena je medicinska nega, a provereno je i da li svi stanovnici imaju overene zdravstvene knjižice. Utvrđeno je kakav im je vakcinalni status i sprovedena vanredna vakcinacija dece. Vakcinisano je preko 90 odsto dece je dok su pre raseljavanja bila ili u potpunosti nevakcinisa ili nekompletno vakcinisana. Medicinske ekipe pomogle su žiteljima novoformiranih naselja pri opredeljivanju za izabranog lekara u domovima zdravlja, dok su patronažne službe obišle novorođenčad, porodilje i odojčad prema planu poseta.

Urađen je i higijensko-epidemiološki nadzor svih naselja.

I ovog meseca organizovana su edukativna predavanja o značaju redovne vakcinacije, o kontracepciji, polno prenosivim bolestima, opštoj i ličnoj higijeni, oralnoj higijeni, ishrani...

U cilju što boljeg socijalnog uključivanja i integracije romske populacije u buduće aktivnosti će biti usmerene na podsticanje stanovnika novoformiranih naselja da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, informisanje i edukaciju o pravima koja imaju u sistemu zdravstvene zaštite, gde i kako ih mogu ostvariti, pružanje pomoći i posredovanje u dobijanju zdravstvenih knjižica i zakazivanju pregleda, a nastaviće se i sa zdravstveno-vaspitnim predavanjima.